Λιμενικό: Eντυπωσιακά πλάνα από άσκηση της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών-Σενάριο ομηρίας(video)

Μια εντυπωσιακή άσκηση εκτέλεσαν την Τετάρτη τα στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) του Λιμενικού, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού, στη βάση της ομάδας στον Άγιο Κοσμά. 

Με το δάκτυλο στην σκανδάλη στελέχη της μονάδας αποβιβάζονται στην ακτή. Στον αέρα ένα drone καταγράφει τις κινήσεις τους και δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης μια γυναίκα βρίσκεται όμηρος μέσα σε σπίτι από ένα ένοπλο άτομο. Μια δεύτερη ομάδα τους αναμένει στη στεριά, εντοπίζουν το σπίτι και εισβάλουν

Αυτό ήταν μόνο ένα από τα σενάρια πάνω στα οποία εκπαιδεύεται η ΜΥΑ και πραγματοποιήθηκε στην βάση της ομάδας στον Άγιο Κοσμά, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας, του υφυπουργού και του αρχηγού του λιμενικού σώματος.

Η πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου ξεναγήθηκε στους χώρους της βάσης της ΜΥΑ, για τις επιχειρησιακές δυνατότητες της επίλεκτης ομάδας, καθώς και για τον οπλισμό που φέρουν

Αξίζει να σημειωθεί πως τα στελέχη της μονάδας υποβρύχιων αποστολών, μόνο την τελευταία πενταετία, έχουν πραγματοποιήσει 1.200 καταδύσεις για έρευνα υφάλων, ναρκωτικά ή εκρηκτικά και έρευνα και διάσωση αγνοουμένων. Παράλληλα έχουν πραγματοποιήσει 40 επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών σε στεριά και θάλασσα, ενώ συμμετέχουν και σε αποστολές φύλαξης συνόρων και αποτροπής διακίνησης μεταναστών.

Η ΜΥΑ ιδρύθηκε το 1972. Αποτελεί την αντιτρομοκρατική μονάδα (Tier 1) του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και είναι εξουσιοδοτημένη για την διενέργεια νηοψιών, επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου, διάσωσης ομήρων και την αντιμετώπιση ειδικών εγκλημάτων βίας σε θαλάσσιο περιβάλλον και την εκτέλεση εξειδικευμένων καταδυτικών δραστηριοτήτων έως τα 120 μέτρα. Η Μονάδα δύναται να επιχειρεί σε χώρο αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, κατόπιν αιτήματος της.

Πηγή: skai.gr