«Λέανδρος»: Χιόνι και τσουχτερό κρύο στη Βόρεια Ελλάδα- Στους -13 το θερμόμετρο στη Φλώρινα

Χιόνια, τσουχτερό κρύο και παγετός συνθέτουν το σκηνικό σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδος, όπου το τελευταίο 24ωρο έκανε την εμφάνισή της η κακοκαιρία «Λέανδρος». Στα «λευκά» ντύθηκε η δυτική Μακεδονία, ενώ χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας. Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στους μεγάλους οδικούς άξονες της βόρειας Ελλάδος.

Ο «Λέανδρος» έφερε τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλονίκης. Από το βράδυ της Πέμπτης έπεσαν νιφάδες χιονιού στο Πανόραμα, τον Χορτιάτη, το Φίλυρο, στο Ωραιόκαστρο και στα ορεινά του δήμου Λαγκαδά, χωρίς να προκληθούν όμως προβλήματα. Κλειστοί είναι λόγω παγετού οι δρόμοι Αγ. Βασιλείου - Χορτιάτη και Μελισσοχωρίου - Ωραιοκάστρου. Ο υδράργυρος «έδειξε» το πρωί 2 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Χιονόπτωση σημειώθηκε, επίσης, στα ορεινά της Χαλκιδικής και ειδικότερα σε Πολύγυρο, Αρναία, Ταξιάρχη κ.ά. Οι οδηγοί που κινούνται προς την ορεινή Χαλκιδική πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα. Το χιόνι έφτασε στο Κιλκίς και τη Βέροια, αλλά και στα ορεινά του νομού Πέλλας (όπου σε κάποια σημεία οι οδηγοί χρειάζονται αλυσίδες), ενώ ασθενής χιονόπτωση σημειώθηκε στους νομούς των Σερρών και της Καβάλας. Οι θερμοκρασίες κινούνται οριακά πάνω από το μηδέν στα μεγάλα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αντίθετα, αρνητικές τιμές και συνθήκες παγετού καταγράφονται στη δυτική Μακεδονία, όπου χιόνισε σε Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά και στα ορεινά των Γρεβενών. Στη Φλώρινα, ο υδράργυρος τις πρώτες πρωινές ώρες έπεσε στους -9 βαθμούς Κελσίου και στην Πτολεμαΐδα στους -7, ενώ η χαμηλότερη τιμή καταγράφηκαν στο Νέο Καύκασο Φλώρινας με -13 βαθμούς Κελσίου και στη Βλάστη του νομού Κοζάνης (-11). Με αλυσίδες ή χιονολάστιχα διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φλώρινας και σε ορισμένα σημεία της Καστοριάς.

 Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αποφασίστηκε να μείνουν κλειστά σήμερα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Φλώρινας και Άργους Ορεστικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ