'Αρχισε σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της κοινοτικής Οδηγίας, σχετικά «με ορισμένες επιτρεπόμενες χρήσεις ορισμένων προστατευόμενων έργων και άλλων αντικειμένων προστασίας δυνάμει δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων προς όφελος των τυφλών, των αμβλυώπων και των ατόμων με άλλα προβλήματα ανάγνωσης εντύπων και την εναρμόνιση ορισμένων πτυχών του δικαιώματος του δημιουργού και συγγενικών δικαιωμάτων στην κοινωνία της πληροφορίας».

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι η κύρωση της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας είναι προτεραιότητα για τη σημερινή κυβέρνηση καθώς κατοχυρώνει το κοινωνικό δικαίωμα της ισότιμης μεταχείρισης και πρόσβασης των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάγνωσης στα πολιτισμικά αγαθά.

«Το νομοσχέδιο προστατεύει και ενισχύει το δικαίωμα των εντυποαναπήρων να έχουν προσβασιμότητα στην εκπαίδευση και την ενημέρωση και να συμμετέχουν στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη.

Από την πλευρά της, η γενική εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα, επεσήμανε ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι η βελτίωση της διαθεσιμότητας των εντύπων προς όφελος των τυφλών και η διευκόλυνση τους.

Βήμα που ενισχύει την πρόσβαση των ατόμων με προβλήματα ανάγνωσης σε πολιτιστικά αγαθά, χαρακτήρισε τη κύρωση η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου. Ωστόσο έκανε λόγο για ελλιπές νομοσχέδιο και επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια ζητώντας περαιτέρω διασφαλίσεις ως προς το δικαίωμα χρήσης του έργου των δημιουργών, την αποτροπή παράνομης αναπαραγωγής και διακίνησής του καθώς και την θέσπιση εύλογης αμοιβής στους δικαιούχους.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, χαρακτήρισε θετικό ότι το νομοσχέδιο συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ένταξη των ατόμων με προβλήματα όρασης καθώς και στην ισότιμη πρόσβαση τους σε προστατευόμενα έργα, ωστόσο όπως είπε, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των αρμόδιων φορέων για την αποτροπή παράνομης αναπαραγωγής του έργου τους και για την θέσπιση εύλογης αμοιβής στους δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων.

Επιφυλάξεις εξέφρασε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλη, σημειώνοντας πως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι προστατεύονται οι δημιουργοί ή ανάπηροι καθώς όλες αυτές οι προτάσεις έχουν την αντίληψη του κέρδους.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, τόνισε ότι η ίση και ελεύθερη πρόσβαση στα έντυπα και στη τεχνολογία για τα άτομα με αναπηρία είναι επιβεβλημένη, ενώ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί μετά την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

Για νομοσχέδιο που κινείται στη σωστή κατεύθυνση ως προς την αναμόρφωση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την υπέρβαση των εμποδίων πολιτιστικού υλικού σε άτομα με προβλήματα όρασης, έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Σοφία Σακοράφα. Παράλληλα, χαρακτήρισε αναγκαία την μέριμνα και την εποπτεία της πολιτείας ώστε να μην γίνουν καταχρήσεις σε βάρος των δημιουργών έργων και επιφυλάχθηκε για την τελική στάση του κόμματος της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ