Ξεκινά ξανά ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Εκκινεί εκ νέου σήμερα, στην Αθήνα, ο διάλογος των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας, ο διάλογος θα διεξαχθεί από κοινές επιτροπές στρατιωτικών, συνεπικουρούμενες από διπλωμάτες, οι οποίες θα προβούν σε μια αποτίμηση των προγενέστερων συναντήσεων για τα ΜΟΕ μεταξύ των δύο χωρών, θέτοντας επί τάπητος τις προοπτικές συνέχισης της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Πριν την έναρξη του νέου κύκλου συζητήσεων για τα ΜΟΕ, ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 12 Φεβρουαρίου.

Τι θα προτείνει η Αθήνα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η ελληνική πλευρά θα προτείνει μεταξύ άλλων την ενεργοποίηση τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και στην τουρκική διοίκηση τακτικής αεροπορίας στο Εσκί Σεχίρ, με σκοπό την άμεση επικοινωνία σε περίπτωση σοβαρής εμπλοκής στον αέρα και τη δυνατότητα επίλυσης πιθανών επεισοδίων στον Έβρο σε επίπεδο τοπικών διοικήσεων.

Στον ΟΗΕ οι συντεταγμένες του ψευδομνημονίου με την Λιβύη

Την ίδια ώρα η Αθήνα έχει στραμμένο το βλέμμα στον ΟΗΕ όπου με βάση τους υπολογισμούς της ελληνικής πλευράς, είναι ζήτημα ημερών η ανάρτηση από τη Διεύθυνση Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ανάρτηση αποτελεί την τελευταία πράξη με βάση την οποία ο χάρτης οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Τουρκίας - Λιβύης, που περιλαμβάνεται ως παράρτημα στο μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν Αγκυρα και Τρίπολη, αποκτά χαρακτήρα επίσημου εγγράφου στις βάσεις δεδομένων του ΟΗΕ. Η σχετική, απολύτως αναμενόμενη εξέλιξη προκαλεί ευλόγως ανησυχία στην Αθήνα, η οποία και προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει.

Πηγή: ΚΥΠΕ, skai.gr