Κλείσιμο

Κρήτη: Με ολοσχερή καταστροφή απειλούνται σπάνιας αισθητικής αξίας ψηφιδωτά

Με ολοσχερή καταστροφή απειλούνται σπάνιας αισθητικής αξίας ψηφιδωτά του 4ου αιώνα μΧ. στην παλαιοχριστιανική Βασιλική της Ελούντας. Όπως αναφέρει το cretalive η εικόνα που επικρατεί μέσα στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο απολύτου προστασίας της Ελούντας είναι απαράδεκτη, ενώ συνάμα με τις πρώην ενετικές αλυκές, τους ανεμόμυλους και τη διώρυγα «Κανάλι» αποτελούν ένα ευρύτερο σύμπλεγμα μιας σπάνιας αισθητικής αξίας περιοχή. Η εικόνα, τονίζει το σάιτ προσβάλει όχι μόνο την περιοχή και το ίδιο το καθ’ ύλη αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού, εκθέτει διεθνώς και τη χώρα ως προς τη μη τήρηση και την παράβαση διεθνών συνθηκών και συμβάσεων που έχει υιοθετήσει για την προστασία της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ωστόσο, με τα χρόνια, η εικόνα που αντιμετωπίζει ο επισκέπτης στην περιοχή είναι θλιβερή.

Η ανασκαμμένη για πρώτη φορά το 1897 από μοίρα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού παλαιοχριστιανική βασιλική φιλοξενεί σπάνιου διακόσμου αισθητικής ψηφιδωτά δάπεδα με παραστάσεις από δελφίνια, ρόδακες, μαιάνδρους, κληματίδες, άνθη όσο και παγώνια και ψάρια. 

Η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών είχε επιχειρήσει  το 1936 - 37 έρευνες στη Βασιλική με επικεφαλής το γνωστό Αρχαιολόγο, φιλέλληνα και καθηγητή Henri Van Effenterre, «το ιερό τέρας της Αρχαιολογίας στην Κρήτη» όπως τον λέγανε τότε, υπό την εποπτεία του Μανώλη Μαυροειδή, επιμελητή Αρχαιοτήτων από τη Φουρνή. Τα διάκοσμα ψηφιδωτά αποτελούσαν το δάπεδο μιας μεγάλης τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής Βασιλικής η οποία χρονολογείται περί τα τέλη του 4ου ή 5ου αιώνα. 

Αργότερα, περί το 1960, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές εργασίες από τον επίσης μεγάλο Έλληνα αρχιτέκτονα, αρχαιολόγο και ακαδημαϊκό  Αναστάσιο Ορλάνδο. Μαζί με την εκκλησία του Αγίου Τίτου στη Γόρτυνα και τα βυζαντινά μνημεία των Απτέρων, ακόμη σχετικά άγνωστα, αποτελεί ένα από τα παλαιοτέρα χριστιανικά οικοδομήματα της Κρήτης. Σήμερα όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες φωτογραφίες η κατάσταση των ψηφιδωτών δαπέδων με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού καταστρέφονται αφού για δεκαετίες ολόκληρες δεν έχει γίνει καμία στοιχειώδης σωστική προσπάθεια συντήρησης ή διάσωσής τους. Μια πεπαλαιωμένη περιμετρική περίφραξη από συρματόπλεγμα είναι η μοναδική παρέμβαση για δεκαετίες ολόκληρες. 


Πηγή - φωτό: cretalive.gr