Αργύρης Κουμτζής: Ο τυφλός φοιτητής του ΑΠΘ πήρε πτυχίο με άριστα και συγκίνησε στην ορκωμοσία

Ο τυφλός φοιτητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αργύρης Κουμτζής  πήρε το πτυχίο του με άριστα και διάβασε τον όρκο!

«Η πίστη και η αφοσίωση στο στόχο, όποια προβλήματα και εμπόδια αντιμετωπίζει κανείς, μπορεί και κάνει θαύματα. Κι αυτό το επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο ένα δικό μας παιδί, ο Αργύρης Κουμτζής, ο οποίος, όντας τυφλός, όχι μόνο πέτυχε την εισαγωγή του στη Σχολή της επιλογής του, αλλά ολοκλήρωσε τις σπουδές με την καλύτερη επίδοση εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα υποτροφία σε ξένο πανεπιστήμιο. Ο Αργύρης είναι το παράδειγμα που φωτίζει το δρόμο».

Με τη δήλωση αυτή ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης υποδέχθηκε και χαιρέτισε τη μεγάλη στιγμή του Αργύρη Κουμτζή, ο οποίος σήμερα το μεσημέρι έδωσε το όρκο του επιστήμονα καταχειροκροτούμενος στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Ανάμεσα στο κοινό, και δίπλα στην οικογένεια του Αργύρη, και ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος στα δύσκολα χρόνια του μαθητή τότε Αργύρη στάθηκε στο πλευρό του ανοίγοντας μαζί το δρόμο για τους φοιτητές με αναπηρία να εγγραφούν στις σχολές της επιλογής τους.

«Τα συγχαρητήρια είναι πολύ λίγα για να εκφράσουν το μέγεθος της περηφάνιας, της συγκίνησης, αλλά και της δικαίωσης που νιώθω σήμερα ως δήμαρχος, αλλά και ως πατέρας, για τον χαρισματικό μου φίλο Αργύρη Κουμτζή που ακολουθεί με συνέπεια την ανοδική πορεία προς την επιστημονική καταξίωση, πραγματοποιώντας ήδη το διδακτορικό του, με υποτροφία, στη Γερμανία, σε μία από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες ερευνητικές ομάδες σε θέματα Ηλιακής και Διαστημικής Φυσικής παγκοσμίως», ήταν το πρώτο σχόλιο του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, και πρόσθεσε:

«Σήμερα το μεσημέρι ευτύχησα να είμαι παρών στην τελετή της ορκωμοσίας του και να τον χειροκροτήσω με όλη μου τη δύναμη, μαζί με ολόκληρη την αίθουσα, καθώς όχι μόνο κατάφερε να αποφοιτήσει από το τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά και να πάρει το πτυχίο του με βαθμό 9,39, την καλύτερη βαθμολογία μεταξύ των φοιτητών που ορκίστηκαν σήμερα, και να διαβάσει τον όρκο στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Αργύρη μου σε θαυμάζω και θα είμαι πάντα δίπλα σου. Σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να είσαι ευτυχισμένος και να κατακτήσεις κάθε σου στόχο, συνεχίζοντας με βαρύ πυροβολικό το ταλέντο, το πείσμα και τη θέλησή σου».

«Άνοιξε δρόμο…»

Να σημειωθεί ότι ο δρόμος του Αργύρη Κουμτζή προς το πανεπιστήμιο, και μάλιστα τη σχολή της επιλογής του, δεν ήταν… στρωμένος με ροδοπέταλα. Παρά την εισαγωγή του στη Σχολή Φυσικής του ΑΠΘ το 2014 με μόρια που άγγιζαν το απόλυτο, η τότε πρυτανική Αρχή προέβαλε με σθένος σοβαρότατα εμπόδια ώστε ο Αργύρης να μην εγγραφεί στη Σχολή για την οποία ζούσε και ανέπνεε, προτείνοντάς του μάλιστα να ακολουθήσει θεωρητικές σχολές. Κι αυτό γιατί το πανεπιστήμιο δεν είχε τις υποδομές να υποστηρίξει τις σπουδές ενός νέου φοιτητή με αναπηρία!

Στην κατάσταση παρενέβη άμεσα ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος με διαδοχικές επιστολές και παρεμβάσεις στην ηγεσία του υπ. Παιδείας, και προσωπικά στον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, διεκδίκησε το αυτονόητο, δηλαδή το πανεπιστήμιο να δημιουργήσει τις υποδομές για τις σπουδές παιδιών με αναπηρία.

Έτσι ακολούθησε άμεση νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος αντέδρασε άμεσα στο ζήτημα που προέκυψε. Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή, τα πανεπιστήμια πλέον επιβάλλεται να υποστηρίζουν τις σπουδές των φοιτητών με αναπηρία στη Σχολή της επιλογής τους. Κατόπιν αυτού, η πρυτανική Αρχή του ΑΠΘ υποχρεώθηκε να δεχθεί τον Αργύρη Κουμτζή στη σχολή επιλογής του, και ο οποίος όχι μόνο μπόρεσε να ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία τις σπουδές του, αλλά πέτυχε η περίπτωσή του να αποτελέσει την ευκαιρία επίλυσης ενός σοβαρότατου προβλήματος για όλους τους νέους με αναπηρία ανοίγοντας δρόμους στην πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση.

«Είμαστε σίγουροι ότι η πίστη και η αφοσίωση του Αργύρη στην επιστήμη θα τον οδηγήσει πολύ ψηλά στην επιστήμη του και θα τον καμαρώνουμε ως Έλληνα και ως συνδημότη μας. Πρόκειται για ένα λαμπρό επιστημονικό μυαλό που ξεκίνησε από τα σχολεία μας και άνοιξε το δρόμο για όλους τους φοιτητές με αναπηρία», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

ΠΗΓΗ: THESSNEWS

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: THESSNEWS