Κουμπάρος ο Παναγιώτης Γιαννάκης

Ο προπονητής της εθνικής ομάδας μπάσκετ Παναγιώτης Γιαννάκης ήταν ο «νονός» της 5ης πυραυλακάτου τύπου SUPER VITA που καθελκύστηκε σήμερα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και σύντομα θα ενισχύσει περαιτέρω την επιχειρησιακή ικανότητα του Στόλου.
Η πυραυλάκατος φέρει το όνομα του ανθυποπλοιάρχου «Νικολάου Ρίτσου», ο οποίος ως Διοικητής του αγήματος αποβάσεως, έπεσε μαχόμενος στις 16 Νοεμβρίου 1912 μαζί με τον τεταρτοετή δόκιμο Ιωάννη Παστρικάκη, στη διάρκεια των μαχών που διεξάγονταν στο Έπος της Χίου, για την απελευθέρωση της νήσου.
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης δήλωσε διπλά περήφανος για τη σημερινή ημέρα. Πρώτον, όπως είπε, διότι το Πολεμικό Ναυτικό το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους αγώνες για ελευθερία και ειρήνη επέλεξε την εθνική ομάδα μπάσκετ και τον ίδιο να είναι ανάδοχος του καινούργιου πλοίου και δεύτερον διότι το καινούργιο πλοίο φτιάχτηκε εξ ολοκλήρου από ελληνικά χέρια. «Η κατασκευή του νέου πλοίου δείχνει ότι με αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση μπορούμε να συνεργαστούμε και να πετύχουμε αυτά τα επιτεύγματα» είπε χαρακτηριστικά.
Στον Παναγιώτη Γιαννάκη, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος, Δημήτριος Γούσης, προσέφερε το θυρεό του Επιτελείου καθώς και των επιμέρους μονάδων του Στόλου, ενώ ο πρόεδρος των Ναυπηγείων Νίκος Ταβουλάρης δώρισε στον προπονητή της εθνικής ομάδας μπάσκετ ένα αντίγραφο της τριήρους «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» που κατασκευάσθηκε στα Ναυπηγεία. Στην τελετή αγιασμού χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Χριστόδουλος και παρέστησαν απόγονοι της οικογενείας του ανθυποπλοιάρχου, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής, Πάνος Καμμένος, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα, ξένοι στρατιωτικοί ακόλουθοι, οι τοπικές αρχές και οι πρώην συμπαίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη, Παναγιώτης Φασούλας (και νυν υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά) και Νίκος Φιλίππου.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος των Ναυπηγείων επανέλαβε ότι είναι λανθασμένη η εντύπωση που καλλιεργείται από ορισμένους ότι η ναυπηγική μας βιομηχανία δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε προγράμματα προηγμένης τεχνολογίας και ζήτησε όπως τα Ναυπηγεία να αναλάβουν τον πρώτο ρόλο στο νέο πρόγραμμα φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, δεδομένης, όπως είπε, της επίδοσης των ναυπηγείων στην κατασκευή των πέντε νέων πυραυλακάτων.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων, απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο είπε ότι «εμείς οι άνθρωποι του μόχθου ειλικρινά σας πάμε και θέλουμε να είστε κοντά μας». Στην ομιλία του ζήτησε οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης να γίνουν πράξη και τα Ναυπηγεία να συμμετέχουν στο πρόγραμμα φρεγατών.
Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Βασίλης Μιχαλολιάκος διαβεβαίωσε πως ό,τι μπορεί να παραχθεί στην Ελλάδα θα παράγεται από ελληνικά χέρια, με κανόνες απολύτου διαφάνειας, και με βάση τις ανάγκες και προτεραιότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Επανέλαβε δε ότι η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, δεδομένου ότι αυτή η προοπτική συνδέεται με την εργασιακή ασφάλεια και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του Έλληνα πολίτη που αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Γούσης, τόνισε ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος των πυραυλακάτων αυξάνεται σημαντικά η μαχητική ικανότητα του πολεμικού Ναυτικού. Ηδη, όπως είπε, οι 3 πυραυλάκατοι, δρουν αποτελεσματικά σε ένα περιβάλλον πολλαπλών απειλών, όπως είναι το δαιδαλώδες νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου, ενισχύοντας την προστασία των θαλασσίων συνόρων της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr