Το προφίλ του 18ου νεκρού κρατούμενου- H έρευνα των αρχών

To προφίλ και την δράση του 18ου νεκρού κρατούμενου των φυλακών Κορυδαλλού καθώς και τα ακριβή αίτια θανάτου ερευνούν οι αρχές.

«Νοθευμένη» χρήση ηρωίνης, «κλασικός» θάνατος από χρήση ναρκωτικών ή δηλητηρίαση; 

Αυτά είναι τα ερωτήματα που αναμένουν τα στελέχη της Ασφάλειας Αττικής να απαντηθούν από τις τοξικολογικές εξετάσεις για τα αίτια θανάτου του 34χρονου κρατούμενου των φυλακών Κορυδαλλού, ο οποίος την περασμένη Κυριακή βρέθηκε νεκρός μέσα στο κελί του, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος.
  
Είναι ο 18ος νεκρός κρατούμενος σε φυλακές της χώρας και ο 3ος μέσα σε 10 ημέρες στις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι αστυνομικές υποψίες επικεντρώνονται στο γεγονός πως ο 34χρονος κρατούμενος ήταν αυτός που τον Οκτώβριο του 2017 είχε προσφέρει αρχικά καταφύγιο στους δολοφόνους του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, στο σπίτι του στην οδό Σοφοκλέους στην Καλλιθέα. 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο νεκρός ήταν το «παιδί για όλα τα θελήματα» του γραφείου ενοικιάσεως εκτελεστών κάθε τύπου μέσα και έξω από τις φυλακές. 

Στις 29 Οκτωβρίου 2017 είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια της έρευνας των αστυνομικών όταν στο σπίτι του είχαν βρεθεί πιστόλια, καλάσνικοφ, εκατοντάδες φυσίγγια, εκρηκτικές ύλες, αλλά και δύο αστυνομικές στολές. 

Τα συγκεκριμένα υλικά, σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., θα τα χρησιμοποιούσαν για την απόδραση κατηγορουμένου για την υπόθεση απόπειρας δολοφονίας άλλου δικηγόρου έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη το 2014. Εκείνη η υπόθεση σχετιζόταν με το σκάνδαλο της Energa Power και η δίκη θα ξεκινούσε 7 Νοεμβρίου του 2017. 

Ενα από τα αρχηγικά μέλη θα προφασιζόταν ασθένεια και κατά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο οι συνεργοί του ντυμένοι αστυνομικοί θα τους απελευθέρωναν χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό.

Η σύλληψη του νεκρού πλέον κρατούμενου, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, είχε αποτρέψει το μακελειό.

Σημειώνεται ότι ο 34χρονος στις 19 Σεπτεμβρίου 2017 είχε απασχολήσει και πάλι τις διωκτικές αρχές, καθώς ήταν ο ένας από τους πρωταγωνιστές ένοπλης συμπλοκής με δύο τραυματίες στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα. 

Παράλληλα, αστυνομικές πληροφορίες τον ήθελαν να δίνει το «παρών» σε ένοπλη επίθεση με έναν νεκρό και έναν τραυματία σε μπαρ στην Καλλιθέα, χωρίς όμως να στοιχειοθετηθεί η παρουσία και συμμετοχή του.

Ο θάνατός του έχει προκαλέσει το αστυνομικό ενδιαφέρον, καθώς έρχεται λίγες μέρες μετά την άγρια δολοφονία του Αρμπέρ Μπάκο, ενός εκ των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του ποινικολόγου, με δράστη το δολοφόνο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. 

Μάλιστα, ο 34χρονος είχε προταθεί από ηγετικό μέλος της εγκληματικής ομάδας ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη για τη δολοφονία γιατί ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να αποκαλύψει το σχέδιο δηλητηρίασης του μέσα στη φυλακή.

Πάντως, εκτός από το αστυνομικό ενδιαφέρον, οι απανωτοί θάνατοι κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας θορύβησαν και την ηγεσία του υπ. Δικαιοσύνης. 
Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο, παρουσία του υπουργού Μιχάλη Καλογήρου και 34 διευθυντών φυλακών.

Τέθηκαν θέματα εύρυθμης λειτουργίας και ασφάλειας (εσωτερικής και εξωτερικής) των καταστημάτων κράτησης και έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου οι φυλακές να ενισχυθούν με έμψυχο δυναμικό και επιπλέον συστήματα ασφαλείας.