Κορωνοϊός: Στο μάτι του κυκλώνα η Αττική – Τα σενάρια για νέα μέτρα

Μήνυμα απόλυτης συμμόρφωσης στα μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού στην Αττική, στέλνουν στους πολίτες επιστήμονες και κυβέρνηση, καθώς τα νέα κρούσματα που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ παραμένουν σταθερά υψηλά, πάνω από τα 300. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες, στους οποίους έθεσε το δίλημμα «αυτοπροστασία η καραντίνα».

Από τα 342 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ, τα 213 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τα ενεργά κρούσματα στην Αθήνα είναι περισσότερα από 900.

Αν τα κρούσματα καθημερινά είναι πάνω από 500 για τουλάχιστον τρεις ημέρες θα αρχίσουμε να ανησυχούμε, προειδοποίησε η Αναστασία Κοτανίδου πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Προς απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μετά τα μεσάνυχτα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτών για την πορεία του ιού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς θα ανακοινώσει νέα μέτρα που θα συμβάλουν στην ανάσχεση της πανδημίας. Ειδικότερα αναμένεται να ανακοινώσει την απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ από περίπτερα και ψιλικατζίδικα μετά τα μεσάνυχτα.

Μεταξύ των μέτρων που επίσης εξετάζονται είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η κυκλοφορία μόνο με SMS από τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί, μετακινήσεις με SMS για πολίτες άνω των 65 ετών.

Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε νέα μέτρα, τόνισε νωρίτερα από τη Βουλή ο κ. Χαρδαλιάς εκτιμώντας παράλληλα ότι είμαστε μακριά από μια απόφαση για lockdown.

Αν εφαρμοστούν τα μέτρα που ισχύουν δεν θα γίνει lockdown

Οι ειδικοί εξηγούν ότι καθώς οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας και όλοι πρέπει να εφαρμόσουν χωρίς παρεκκλίσεις τα μέτρα που ήδη ισχύουν για να αποφύγουμε την ραγδαία εξάπλωση του ιού και ενδεχόμενο lockdown.

Δεν είναι κάτι μοιραίο να συμβεί το δεύτερο κύμα, η μεγάλη επιδημία, το lockdown τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τον κορωνοϊό.

Τόσο ο κ. Βατόπουλος όσο και η κ. Κοτανίδου, επισημαίνουν ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κομβικής σημασίας είναι η χρήση της μάσκας και η αποφυγή του συγχρωτισμού.

Πηγή: skai.gr