Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Γρίφος για τους εργαζόμενους γονείς το κλείσιμο των σχολείων

Το κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων αποτελεί σίγουρα μεγάλη δοκιμασία για τους γονείς μικρών μαθητών, οι οποίοι όχι μόνο δεν θα στέλνουν για 2 εβδομάδες τα παιδιά τους στο σχολείο, αλλά δέχονται και συστάσεις να περιορίσουν τις περισσότερες εξωτερικές τους δραστηριότητες.Εργαζόμενοι γονείς, μεταξύ αυτών και γιατροί, μίλησαν στην κάμερα του ΣΚΑΙ εκφράζοντας τις ανησυχίες τους αλλά και αναφέροντας μερικές από τις πρώτες σκέψεις του σχετικά με το πώς θα δομείται η καθημερινότητα τους έπειτα και τις διαστάσεις που παίρνει η μετάδοση του κορωνοιού στη χώρα μας.

Η Χριστίνα και ο σύζυγος της είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Έχουν δύο παιδιά και η επίβλεψη τους έπεσε σε εκείνη. Ανησυχεί όμως για το πόσο θα κρατήσει αυτή η περίοδος. 

«Παππούδες, γιαγιάδες δυστυχώς στην οικογένεια μας είναι μακριά, αναγκαστικά πρέπει να μείνω εγώ μέσα στο σπίτι. Και θα προσπαθήσουμε να γίνει όσο πιο δημιουργικός ο χρόνος των παιδιών με την βοήθεια τη δικιά μας για να μην είναι συνέχεια στα τάμπλετ και στις τηλεοράσεις.» αναφέρει προσθέτοντας πως τα παιδιά ωστόσο επιθυμούν να παίξουν και να βγουν έξω. 

Με τα σχολεία να είναι κλειστά, οι γονείς βρίσκονται σε αδιέξοδο. Μετά την απόφαση της Πολιτείας να κλείσει τα σχολεία όλης της χώρας, υπό τον φόβο της εξάπλωσης του κορωνοϊού, γονείς που εργάζονται και οι δύο ψάχνουν να βρουν τρόπους για το ποιος θα κρατήσει τα παιδιά στο σπίτι και τί θα γίνει με τα μαθήματα.

Τα κλειστά σχολεία έχουν δημιουργήσει αναστάτωση αλλά και άμεσο πρόβλημα ειδικά στο πρόγραμμα των οικογενειών όπου εργάζονται και οι δυο γονείς και δεν υπάρχουν και συγγενικά πρόσωπα για να βοηθήσουν. 

Ο Δημήτρης Νικόλσκι είναι πατέρας ενός παιδιού και εργάζεται στο υπουργείο Εργασίας και η σύζυγος του είναι δικηγόρος. Με το κλείσιμο των σχολείων αποφάσισαν να μείνει ο ίδιος στο σπίτι. 

«Είμαστε στην αρχή, αυτό μας φοβίζει», αναφέρει.

«Πρώτον θα κάνουμε χρήση των ειδικών αδειών που πληροφορηθήκαμε ότι θα υπάρξουν για τους εργαζόμενους. Προετοιμασμένος είμαι, με το παιδί σίγουρα θα έχουμε το χώρο μας. Σίγουρα θα περάσουμε τον χρόνο μας, αυτό που όμως θέλουμε είναι να μην πάει χαμένος αυτός ο χρόνος.» αναφέρει. 

Ο Ευάγγελος Ζαγοριανός είναι χειρουργός και η σύζυγος του αναισθησιολόγος. Γιατροί στην πρώτη γραμμή, στη μάχη του κορωνοϊού, με δυο παιδιά. Το κακό σενάριο, είναι να νοσήσει έστω και ο ένας από τους δύο. 

«Είμαστε τρομοκρατημένοι, έχουμε χάσει στην ουσία τον ύπνο μας, γιατί είμαστε στην πρώτη γραμμή», δηλώνει.

Αν εγώ νοσήσω ποιος θα με αντικαταστήσει; Διερωτάται και προσθέτει «Εγώ θα κάνω τη δουλειά μου.», ξεκαθαρίζοντας πως σε κάθε περίπτωση βάζει τον όρκο του Ιπποκράτη πάνω από όλα.

Χωρίς συγγενείς να κρατήσουν τα παιδιά, οι γονείς σκέφτονται από τώρα τί θα κάνουν.
«Ίσως το καλύψουμε με άλλες άδειες, ή πάρουμε κάποια γυναίκα στο σπίτι άμα δεν μπορέσουμε αλλά και πάλι τα μικρόβια θα μεταφέρονται, δεν γλιτώνεις, πρέπει να είναι η οικογένεια κεκλεισμένη μέσα στο σπίτι.» 
«Είμαι αναγκασμένος να προσλάβω μία κοπέλα, κάποιον να τα προσέχει, το οποίο αυτό απαιτεί χρήματα, εννοείται ότι πρέπει να την έχω εσώκλειστη, το σκέφτομαι σα γιατρός,  γιατί αν κόβει βόλτες, πηγαινοέρχεται σπίτι της θα μου φέρει τον ιό στο σπίτι.» 

Αυτές είναι μερικές από τις σκέψεις τους.

Για τουλάχιστον δύο εβδομάδες γονείς που εργάζονται θα πρέπει να βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες συνθήκες που προκαλεί η επιδημία, με την ελπίδα ότι γρήγορα θα επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Πηγή: skai.gr