Κορωνοϊός: Προβληματίζουν τα νέα δεδομένα - Στην Θεσσαλονίκη Πλεύρης και Γκάγκα

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο, θα μεταβούν αύριο Τετάρτη 22/09 στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων καθώς και με τους Περιφερειάρχες και τους δημάρχους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, με αντικείμενο τους πανδημικούς δείκτες που καταγράφονται στη Β. Ελλάδα, το ποσοστό των εμβολιασμών και τις ενέργειες που γίνονται για περαιτέρω αύξησή του καθώς και για την ετοιμότητα των υγειονομικών δομών.

Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

09:30 : Συνάντηση στο ΕΚΑΒ Β. Ελλάδος με τους διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ και με τους διοικητές των Νοσοκομείων

11:00 : Συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας.

12:30 : Συνάντηση με τον Πρωτοσύγκελο Ιάκωβο Αθανασίου στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

15:00 : Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιο Κασαπίδη, τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους της περιοχής.

Επιπροσθέτως, στις 14:00 η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα θα πραγματοποιήσει συνάντηση με την Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος στα γραφεία της Υγειονομικής Περιφέρειας.

Σημειώνεται ότι συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη όπου μετά από πολύ καιρό εμφανίζει περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού ακόμα και από την Αθήνα, ενώ τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας κατακλύζονται από ανεμβολίαστους ασθενείς.

Ενδεικτικά, η πληρότητα στις ΜΕΘ-Covid προσεγγίζει το 80%, ενώ χθες καταγράφηκε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού με 341 νέες μολύνσεις, μόλις 28 λιγότερες από της Αττικής.

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μίλησε για 15% αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού και τις νοσηλείες.

Τη Δευτέρα, η εφημερία στο Ιπποκράτειο έκλεισε με 31 εισαγωγές, ενώ πάνω από 30 εισαγωγές έγιναν και στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τις προηγούμενες ημέρες γίνονταν 15 έως 20 εισαγωγές σε κάθε εφημερία.

Πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 50%, καταγράφουν αύξηση νοσηλειών και κρουσμάτων. Μέσα σε τρεις μέρες οι νοσηλευόμενοι στα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης αυξήθηκαν σχεδόν κατά 12% από τους 269 στους 301.

Από 30 Σεπτεμβρίου τα ραντεβού για τρίτη δόση

Ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς. Την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και στα γηροκομεία.

«Η τρίτη δόση χαρακτηρίζεται ως ενισχυτική και παρότι ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει βεβαιότητα, μάλλον θα είναι και η τελευταία που χρειαζόμαστε για να θωρακιστούμε από τον κορονοϊό, όπως είπε και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι», δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον ΑΝΤ1.

Η αναμνηστική δόση εμβολίου, θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή τα σκευάσματα της Pfizer ή της Moderna και δεν θα είναι υποχρεωτική για καμία κατηγορία πληθυσμού, ούτε για τους υγειονομικούς.

Οι ειδικοί δεν αποκλείουν τη χορήγηση τρίτης δόσης και σε όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του ΠΙΣ, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου στον ΣΚΑΪ:

«Δεν το αποκλείουμε γιατί αν γνωρίζουμε ότι η άμυνα που μας παρέχει το εμβόλιο έχει μια ημερομηνία λήξεως το λογικό είναι να το ανανεώσουμε. Για τους υγειονομικούς θα πρέπει να σας πω ότι θα το θέλαμε κ νωρίτερα από την 1 Οκτώβριου. Βλέπουμε συναδέλφους που εμβολιάστηκαν στην αρχή να νοσούν βαριά, έπεσε η άμυνα του οργανισμού τους», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι όλα δείχνουν ότι έρχεται το επόμενο κύμα κορωνοϊού και η τρίτη δόση μπορεί να αποτελέσει ένα ανάχωμα για το σύστημα υγείας.

«Να πούμε πέμπτο κύμα; Που λογικά έρχεται, αυτό δείχνουν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα Οκτώβριο Νοέμβριο και Δεκέμβριο να εξελίσσεται και στην Ευρώπη γενικότερα και στη χώρα μας. Θα έλεγα ότι η Τρίτη δόση θα είναι ένα ανάχωμα στο σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», σημείωσε ο καθηγητής.

Πηγή: skai.gr