Κορωνοϊός: Ποιες 10 περιοχές είναι «στο κόκκινο»- Η προειδοποίηση Κικίλια

Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε ο Βασίλης Κικίλιας στην σημερινή ενημέρωση του υπουργείου υγείας για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στην χώρα, όσον αφορά τα κρούσματα του ιού σε 10 περιοχές.

Όπως ανέφερε παρατηρείται πως περισσότερα νέα κρούσματα εντοπίζονται στις Περιφέρειες Καλύμνου, Κοζανης Κιλκίς, Δυτικής Αττικής, Εβρου, Θάσου, Ξάνθης, Ροδόπης, Λέσβου και Φλώρινας.

Ταυτόχρονα κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις συναναστροφές τους ενόψει της Πρωτοχρονιάς καθώς η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι μετά τις γιορτές τα κρούσματα στην κοινότητα ανεβαίνουν και η διασπορά αυξάνεται.

"Το αν είχαμε διασπορά τα Χριστούγεννα θα το δούμε μετά από 15 μέρες", είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε ότι θέλει να εκφράσει την ανησυχία τους και να ζητήσει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Από καρδιάς ζητώ να σκεφτούμε τους αγαπημένους μας και τους υγειονομικούς που δίνουν μάχη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τόνισε.

Υπάρχουν δείκτες που πάνε καλύτερα αλλά δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Να προσέξουμε όλοι και να συναισθανθούμε το μέγεθοες της ευθύνης, συνόψισε υπενθυμίζοντας πως το μέγεθος της ευθύνης κι οι κινήσεις μας θα επηρεάσουν την πορεία της πανδημίας στη χώρα με το ζήτημα αυτό να μην είναι καθόλου απλό.

Ο Βασίλης Κικίλιας, πρόσθεσε ότι «ο συνάδελφός μου ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν μετά το νέο ρεκόρ θανάτων covid στη Γερμανία ανακοίνωσε ότι είμαστε πολύ μακριά από την επιστροφή στην κανονικότητα. Θα πρέπει να ζήσουμε τους επόμενους 2-3 μήνες σε δύσκολες συνθήκες. Στη Γερμανία που υπάρχουν πολλαπλάσιες ΜΕΘ από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, εξαντλούνται οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ covid 19».

 Το ευτυχές γεγονός της έναρξης των εμβολιασμών στη χώρα μας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως σήμα χαλαρότητας και μη εφαρμογής των μέτρων, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση για την πανδημία. Όπως είπε, «τα εμβόλια ήρθαν και είναι η αρχή του τέλους γι'αυτή την τεράστια κρίση.

Απομένουν όμως οι επόμενοι μήνες προκειμένου να μπορέσει να εμβολιαστεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Θα γίνει με ασφάλεια, με τάξη, με σοβαρότητα και σχέδιο με βάση τις εισηγήσεις της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμού».

Πηγή: skai.gr