Κλείσιμο

Κορωνοϊός: Ποια μέτρα δε βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης

Το ενδεχόμενο μερικού ή καθολικού lockdown αλλά και της επαναφοράς των SMS για τις μετακινήσεις απέκλεισαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στη σημερινή ενημέρωση για τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο. 

Επίσης οι δυο υπουργοί ήταν κατηγορηματικοί ότι δεν εξετάζεται το κλείσιμο των σχολείων, ωστόσο σχεδόν βέβαιη θεωρείται η αλλαγή του πρωτοκόλλου, με επικρατέστερο σενάριο το κλείσιμο ενός τμήμαυος με το 50%+1 των κρουσμάτων. 

Επιπλέον, δεν εξετάζονται επιπλέον περιορισμοί στο λιανεμπόριο μέχρι τώρα και δεν υπάρχει εισήγηση από την Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά στο πακέτο μέτρων που τίθενται σε ισχύ από αύριο στις 6 το πρωί, η κυβέρνηση σημειώνει ότι έχουν στόχο την περαιτέρω θωράκιση του πληθυσμού έναντι της μετάλλαξης Όμικρον, και τη μεγαλύτερη δυνατή καθυστέρηση της επέλασής της στη χώρα μας. 

Το πρώτο πακέτο μέτρων άμεσης εφαρμογής που θα εφαρμοστεί μέχρι τις 3 Ιανουαρίου περιλαμβάνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας,το οποίο όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αφορά και στους χώρους διασκέδασης, εστίασης, τα γυμναστήρια και τις εκκλησίες, εννοώντας την ισχυρή σύσταση που υπάρχει να χρησιμοποιείται η μάσκα για την είσοδο στον χώρο ή τις μετακινήσεις. 

Για τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζική Μεταφοράς το μέτρο αφορά στη χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας Ν95.

Με την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού επανέρχεται και το διοικητικό πρόστιμο. 

Παράλληλα, απαγορεύονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις των δήμων που είχαν προγραμματιστεί, αλλά και ιδιωτικές εκδηλώσεις σε δημόσιο χώρο. Εξαιρούνται όμως τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που ούτως ή άλλως μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.  

Ταυτόχρονα, αυστηροποιείται περαιτέρω το πλαίσιο για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με ισχυρή σύσταση για διενέργεια rapid test τη 2η και 4η ημέρα μετά την είσοδο τους στη χώρα από όλες τις πύλες εισόδου, πέρα από το μοριακό τεστ των 72 ωρών ή του rapid test των 24 ωρών.  
 

Πηγή: skai.gr