Κορωνοϊός: Πάνω από 6.000 νέα κρούσματα θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ

Κανένα περιθώριο εφησυχασμού δεν αφήνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, σήμερα ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώσει πάνω από 6.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Εάν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, θα σπάσει για δεύτερη σερί ημέρα το «μαύρο» ρεκόρ των μολύνσεων καθώς μόλις χθες ανακοινώθηκαν 5.449 νέα κρούσματα.

Στις 6 οι ανακοινώσεις Πλεύρη για νέα μέτρα

Η επιδείνωση των δεικτών έχει θέσει σε συναγερμό πολιτεία και ειδικούς και στις 18:00 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης θα ανακοινώσει νέα μέτρα για τη συγκράτηση του πανδημικού κύματος. Θα προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής των Επιδημιολόγων κατά την οποία θα εξεταστεί η κατάσταση, ειδικά στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ τα νέα μέτρα θα κινούνται σε τρεις άξονες για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, την αύξηση των εμβολιασμών, ενώ ο τρίτος θα αφορά στους ανεμβολίαστους και την ιχνηλάτησή τους.

Εφιαλτικές προβλέψεις των ειδικών για «έκρηξη» κρουσμάτων

Οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι και προβλέπουν βάσει των μοντέλων τους αλματώδη αύξηση στους δείκτες της πανδημίας.

«Αν συνεχίσει αυτή κατάσταση χωρίς να ληφθούν κάποια μέτρα, τα κρούσματα θα εκτιναχθούν και θα φτάσουν σε πολύ μεγάλα επίπεδα. Μπορεί να χτυπήσουν και τις 10.000» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξέφρασε στο σταθμό μας την ανησυχία του περισσότερο για την αύξηση των διασωληνωμένων παρά για τον αριθμό των κρουσμάτων.

«Το χθεσινό ρεκόρ αφορά στους 430 διασωληνωμένους, όχι τα κρούσματα, γιατί το 95% προέρχεται από το 1/3 του πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστο και στο 5% προέρχεται από τα 2/3 που είναι εμβολιασμένα. Αν ήμασταν όλοι εμβολιασμένοι θα είχαμε κρούσματα, θα είχαμε ενδεχομένως και μεγάλους αριθμούς, δε θα είχαμε όμως τους διασωληνωμένους και τους θανάτους», εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος. 

Την αύξηση των νοσηλειών επισημαίνει και ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης που εκτιμά ότι «Βρισκόμαστε σε φάση αποσταθεροποίησης της πανδημίας». «Από τις 170 πριν ένα μήνα, οι νοσηλείες πέρασαν τώρα τις 250», σημείωσε ο καθηγητής.

Πηγή: skai.gr