Με καταιγιστικούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί – Πρωτοπόροι οι νέοι

Ξεπερνά τις προσδοκίες η προθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, με τις ηλικιακές κατηγορίες 30-39 και 40-44 να έχουν κατακλύσει την πλατφόρμα των ραντεβού.

Μάλιστα η ανταπόκριση των 40-44 ήταν τόσο μεγάλη ήδη από χθες το βράδυ που η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να ανοίξει περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές μέσα στη νύχτα, ενώ σήμερα σε μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα παρατηρήθηκαν ακόμη και εικόνες συνωστισμού. 

  • Στην ομάδα 30 – 39, από την Τρίτη που άνοιξε η πλατφόρμα έχουν κλειστεί 120.000 ραντεβού ενώ 12.000 νέοι έχουν ήδη εμβολιαστεί.
  • Στην ομάδα 40 – 44, από χθες το βράδυ που άνοιξε η πλατφόρμα είχαν κλειστεί μέχρι σήμερα το μεσημέρι περισσότερα από 45.000 ραντεβού και οι πρώτοι 500 έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Στο μεταξύ, το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό για την ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών με όλα τα εμβόλια.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας, είπε ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου όποιος ενήλικος το επιθυμεί θα μπορεί να εμβολιαστεί.

Επιπλέον ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης αποκάλυψε πως τις επόμενες ημέρες, θα ξεκινήσει πρόγραμμα εμβολιασμού στο σπίτι για άτομα που δεν μπορούν εύκολα να μετακινηθούν, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

«Οι κατάκοιτοι θα λάβουν το εμβόλιο, εφόσον το επιθυμούν, κατ' οίκον. Γι' αυτό θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη. Στις περιπτώσεις αυτές είναι καλύτερα να πάμε στο μονοδοσικό εμβόλιο. Από τα μέσα Μαΐου θα υπάρχει επαρκής δοσολογία και του εμβολίου Johnson & Johnson που έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι μίας δόσης», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ίσως για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο πανδημίας, οι επιστήμονες εκτιμούν πως η χώρα μας θα κατακτήσει την λεγόμενη ανοσία της αγέλης φέτος το καλοκαίρι.

«Καταρχάς έχουμε τους εμβολιασμούς που έχουν επιταχυνθεί.. έχουμε ήδη κάποιους που έχουν ανοσία λόγω ασθένειας.. άρα την ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι, θα την πετύχουμε», τόνισε ο Kαθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Έως ότου η χώρα κατακτήσει τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης, το Σύστημα Υγείας θα παραμένει σε πίεση.

Για τουλάχιστον 1 μήνα, τα καθημερινά κρούσματα κορωνοϊού αναμένονται χιλιάδες, και οι διασωληνωμένοι εκατοντάδες.

«Θα έχουμε μέχρι τις 20 του μηνός, πολύ δύσκολα θα πέσουμε σε  μέσο κινούμενο όριο κάτω από 2.000», εκτίμησε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν πως μετά το Πάσχα θα μπορούμε να συζητάμε και για την κυκλοφορία των εμβολιασμένων ή την παρουσία τους σε κλειστό χώρο, και χωρίς μάσκες.

Πηγή: skai.gr