Κορωνοϊός- Δόμνα Μιχαηλίδου: Αυτά είναι τα νέα μέτρα για τους οίκους ευγηρίας

Τα νέα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοιό σε οίκους ευγηρίας, γνωστοποίησε κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η  υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

Τα μέτρα κινούνται σε τρεις άξονες τόνισε η υπουργός.

Πρώτον, επικαιροποίηση πρωτοκόλλων λειτουργίας ΜΦΗ και χρονίως πασχόντων, δεύτερον, εντατικοποίηση και συστηματικοποίηση των ελέγχων συμμόρφωσης στις οδηγίες του ΕΟΠΥ και τρίτον εντατικοποίηση διενέργειας μοριακών ελέγχων ανίχνευσης του ιού.

Τα μέτρα αφορούν τόσο την εκπαίδευση και τον έλεγχο του προσωπικού, όσο και τους επισκέπτες των Μονάδων.

Όπως ανακοίνωσε η κα Μιχαηλίδου θα υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση ύποπτου κρούσματος, καθημερινή θερμομέτρηση κατά την είσοδο και υποχρεωτικό τεστ κορωνοιού για όσους επιστρέφουν από την άδεια, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κάθε δραστηριότητα και εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους εργαζόμενους.

Παράλληλα έκανε λόγο για αυστηρές προϋποθέσεις για τις εισαγωγές των φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας ενώ πρόσθεσε πως οι ηλικιωμένοι θα τρώνε ξεχωριστά εφόσον στις τραπεζαρίες δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις, και θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για άλλες ασθένειες.

Για τα μέτρα ατομικής προστασίας θα χορηγούνται μάσκες και γάντια σε όλο το προσωπικό αλλά και τους φιλοξενούμενους, τόνισε προσθέτοντας πως εντατικοποιούνται οι έλεγχοι συμμόρφωσης και θα αυξηθούν τα πρόστιμα. Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία ομάδων προσωπικού που η κάθε μια θα φροντίζει συγκεκριμένους φιλοξενούμενους.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται σύσταση στο προσωπικό του εκάστοτε οίκου ευγηρίας να μην εργάζεται σε παραπάνω από μια μονάδες ταυτόχρονα καθώς και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σε περιπτώσεις κρουσμάτων προβλέπονται μέτρα όπως υποχρεωτικός έλεγχος για κορωνοϊό όλου του προσωπικού για 2 εβδομάδες.Σε περίπτωση πολλαπλών κρουσμάτων στο προσωπικό προβλέπετσι αντικατάσταση του είτε από ειδικές λίστες έκτακτου προσωπικού είτε από ομάδα παρέμβασης που συστήσαμε με τον ΕΟΔΥ

Τέλος καθιερώνεται ειδικό ερωτηματολόγιο για το προσωπικό στις δομές το οποίο θα συμπληρώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι ώστε να γίνεται ευκολότερα η αναγνώριση της προέλευσης των κρουσμάτων. 

Η υφυπουργός τόνισε τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τους ηλικιωμένους επισημαίνοντας πως «η προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας είναι το πρώτο μας μέλημα».

Πηγή: skai.gr