Κοντοζαμάνης και Γενικό Κρατικό Νίκαιας διαψεύδουν απόκρυψη κρουσμάτων  

Στη διάψευση ότι υπήρξε απόκρυψη κρουσμάτων του κορωνοϊού στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας προχώρησαν τόσο ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, όσο και το ίδιο το Γενικό Κρατικό, αναφέροντας ότι δεν πρόκειται για νοσοκομείο αναφοράς για τη νόσο.  

“Όταν κάποιος προσέρχεται στα έκτακτα, και θεωρείται ύποπτο κρούσμα απομονώνεται. Όταν το δείγμα είναι θετικό ο ασθενής μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς. Δεν υπάρχει ζήτημα απόκρυψης κρουσμάτων" δήλωσε ο υφυπουργός. 

Ο κ. Κοντοζαμάνης και η διοίκηση του νοσοκομείου διευκρινίζουν ότι υπήρχαν δυο κρούσματα που έχουν καταγράφει και έχουν ανακοινωθεί. Πρόκειται για δύο γιατρούς. Ακολουθήσαμε τα πρωτόκολλα, εξετάστηκαν 70 επαφές τους και ήταν όλες αρνητικές. 

Περαιτέρω, 15 άτομα, στενές επαφές των γιατρών, “παρότι ήταν αρνητικοί και ασυμπτωματικοί, μπήκαν σε καραντίνα 14 ημερών και ήδη τέσσερις εξ αυτών έχουν ήδη βγει από την καραντίνα”.

Το νοσοκομείο τονίζει ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του για την προαναφερόμενη ψευδή καταμήνυση.

Σημειώνεται ότι ανώνυμη καταγγελία προκάλεσε την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας πρωτοδικών Πειραιά

Το δελτίο Τύπου του νοσοκομείου αναλυτικά

“Απαντώντας στην ανυπόστατη και ψευδή καταγγελία περί απόκρυψης ασθενών που νοσούν με COVID-19 θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής:

1) Το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας ΔΕΝ είναι νοσοκομείο αναφοράς και κατ’ επέκταση δεν νοσηλεύει ασθενείς που πάσχουν από COVID-19.

2) Είναι αδύνατον να αποκρυφθεί επιβεβαιωμένο κρούσμα ασθενούς ή προσωπικού, διότι τα δείγματα που λαμβάνονται με υπόδειξη των λοιμωξιολόγων του νοσοκομείου επεξεργάζονται, καταγράφονται και ανακοινώνονται επισήμως στις αρμόδιες αρχές από το ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ¨ΑΤΤΙΚΟΝ".

3) Το νοσοκομείο μας είναι υπέρμαχο της έγκαιρης ενημέρωσης και της απόλυτης διαφάνειας προκειμένου να διαφύλαξη τη δημόσια υγεία, που είναι η απόλυτη υποχρέωση μας, αλλά και για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

4) Ασθενείς που επισκέπτονται το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και κρίνονται πιθανά κρούσματα, λαμβάνεται ΑΜΕΣΑ δείγμα και άμεσα αποστέλλεται για έλεγχο. Οι ασθενείς μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων του δείγματος απομονώνονται σε ειδικούς θαλάμους και αν το δείγμα είναι θετικό διακομίζονται σε νοσοκομεία αναφοράς.

5) Τα δύο κρούσματα νοσούντων ιατρών έχουν επισήμως ανακοινωθεί και καταγραφεί στις επίσημες αρχές και τον ΕΟΔΥ από τις 17/4 και 20/4 αντίστοιχα. Για την ασφάλεια του υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού και των ασθενών, έγινε ιχνηλάτηση επαφών όπως επιτάσσουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, πάρθηκαν 70 δείγματα τα οποία ήταν αρνητικά, ενώ μπήκαν σε προληπτική επταήμερη καραντίνα 15 συνολικά άτομα που είχαν πλέον στενή επαφή με τους εν λόγω ιατρούς, παρά το γεγονός ότι ήταν ασυμπτωματικοί και τα δείγματα τους ήταν αρνητικά.

Η περίοδος καραντίνας έχει λήξει για τα τέσσερα από τα παραπάνω άτομα και τα δείγματα τους εξακολουθούν να είναι αρνητικά.

Τέλος, το νοσοκομείο μας επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του για την προαναφερόμενη ψευδή καταμήνυση, διότι η αρμοδιότητα του για την προάσπιση της δημόσιας υγείας είναι αντίθετη με τα καταγγελλόμενα και γι’ αυτό το λόγο τα καταγγελλόμενα είναι αυταπόδεικτα ψευδή.

Ο ΑΝΑΠΛ. ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
 ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΥΤΟΓΛΟΥ”

Πηγή: skai.gr