Κοντογεώργης σε ΣΚΑΪ: 1,5 εκατ. εμβολιασμοί έως τέλος Μαρτίου-Το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων

Την πορεία των εμβολιασμών, αλλά και την εξέλιξη των παραδόσεων των παραγγελιών από τις φαρμακευτικές εταιρείες στη χώρα μας ανέλυσε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ. 

Όπως σημείωσε το πρόγραμμα προχωρά με συστηματικό τρόπο και με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό εκφράζοντας την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την εξέλιξη της διαδικασίας. «Είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί όταν ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία σε προγράμματα μαζικών εμβολιασμών, πολλώ δε μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με εμβόλια με αρκετές ιδιαιτερότητες, όπως οι συνθήκες φύλαξης, συντήρησης, μεταφοράς και βέβαια στην εμβολιαστική πράξη», σημείωσε. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ξεπεράσει το φράγμα των 200.000 εμβολιασμών πρώτης και δεύτερης δόσης και μέχρι το βράδυ τουλάχιστον 200.000 πολίτες θα έχουν λάβει την πρώτη δόση. 

«Ο στόχος της κυβέρνησης όπως είχε ανακοινωθεί ήταν την 31η Ιανουαρίου να έχουμε εμβολιάσει 200.000 συμπολίτες μας με βάση και την επάρκεια των εμβολίων. Επιτυγχάνουμε αυτόν τον στόχο πολύ νωρίτερα, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την προσέλευση και την αποδοχή του προγράμματος εμβολιασμών στα 364 εμβολιαστικά κέντρα. Ήδη έχουν προγραμματιστεί 670.000 ραντεβού πρώτης και δεύτερης δόσης για το επόμενο διάστημα κι έχουμε κι επεξεργαστεί κι ένα πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται, ώστε καμία δόση να μην πηγαίνει χαμένη κι έχουμε αξιοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας που μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα, εντός της ημέρας προκειμένου να λαμβάνουν αδιάθετες δόσεις. Το ποσοστό ανταπόκρισης των πολιτών ξεπερνά το 98% και σήμερα ξεκινά και ο εμβολιασμός στο Καστελόριζο», πρόσθεσε ο κ. Κοντογεώργης επισημαίνοντας ότι ο στόχος της εμβολιαστικής κάλυψης, που βρίσκεται σχεδόν στο 2% του πληθυσμού, είναι άμεσα συναρτώμενος από τις παραδόσεις των εμβολίων. 

Ερωτηθείς σχετικά με τον στόχο των 2 εκατ. εμβολιασμών ανά μήνα που είχε θέσει η κυβέρνηση, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού τόνισε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί εφόσον αυτές ήταν οι αρχικές δεσμεύσεις παραγγελιών που είχε η χώρα στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών συμφωνιών. Με τα σημερινά δεδομένα, όπως επισήμανε, μέχρι τον Μάρτιο, θα έχουμε 1,5 εκατ. εμβόλια της Pfizer, περίπου 750.000 από την AstraZeneca και 250.000 από τη Moderna. «Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 1,5 εκατ. πολίτες», υπογράμμισε. 

Ωστόσο, τόνισε ότι διατηρεί επιφυλάξεις ως προς το καλύτερο, δεδομένου ότι ασκείται μια πανευρωπαϊκή πίεση στις εταιρείες να ανταποκριθούν στις παραγγελίες τους. «Εμείς είμαστε έτοιμοι αυτή τη στιγμή με το εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχουμε εκπονήσει να ανταποκριθούμε στο θετικό σενάριο, ότι δηλαδή θα έχουμε μια κατά το δυνατόν έγκαιρη παράδοση των παραγγελιών και θα προχωρήσει ο εμβολιασμός με τον τρόπο που έχουμε προκρίνει και προχωρά χωρίς αρρυθμίες. Με τις υποδομές που έχουμε μπορούμε να φιλοξενήσουμε 2 εκατ. εμβόλια το μήνα», συμπλήρωσε ο κ. Κοντογεώργης. 

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο διεύρυνσης των εμβολιασθέντων βάζοντας στη λίστα και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, δήλωσε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα, το οποίο προκύπτει από τις διεθνείς πρακτικές και συστάσεις και προς το παρόν δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο. Επανέλαβε ότι προτεραιότητα έχει δοθεί στους υγειονομικούς και στους ηλικιωμένους επισημαίνοντας ότι «όταν φτάσουμε στην ηλικιακή κατηγορία των 70 ετών θα προστεθούν οι συμπολίτες μας στις ευπαθείς ομάδες που αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο νόσησης, όπως οι μεταμοσχευθέντες, οι καρκινοπαθείς, οι πολίτες με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα κλπ. Δεν έχει εξεταστεί ακόμα αν θα εμβολιαστούν κι άλλες επαγγελματικές κατηγορίες». 

Τέλος, ως προς το ποσοστό κάλυψης το καλοκαίρι, ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης, είπε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που επιθυμούν να εμβολιαστούν θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τότε. «Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για επιτάχυνση της παράδοσης των παραγγελιών από τον Μάρτιο και μετά, θα είμαστε πολύ κοντά στον στόχο μας», κατέληξε. 
 

Πηγή: skai.gr