Κόλαση φωτιάς σε Καλύβια και Ανάβυσσο: Σπίτια και αποθήκες παραδόθηκαν στις φλόγες (VID)

Μάχη με τις φλόγες για τον περιορισμό της πύρινης λαίλαπας στον Δήμο Σαρωνικού.

Από νωρίς η πυροσβεστική προσπαθεί να περιορίσει τη φωτιά στην Ανάβυσσο, με την πυρκαγιά μαίνεται ως αυτήν την ώρα έχοντας κάψει δυστυχώς και σπίτια. 

H εικόνα από την πυρκαγιά είναι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, καλή με τις επιχειρήσεις κατάσβεσης να έχουν προχωρήσει σημαντικά.

Εντούτοις, η έκταση της φωτιάς και το γεγονός ύπαρξης μικρών αναζωπυρώσεων, μικροεστιών και όχι ενιαίου μετώπου κοντά σε κατοικημένες περιοχές καθιστά απαραίτητη την παραμονή του συνόλου των επίγειων δυνάμεων της πυροσβεστικής καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας.

Πρόκειται για 117 πυροσβέστες, 7 ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 35 οχήματα. Επίσης συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ. Επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι ο αρχηγός του ΠΣ αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Οι αρχές έδωσαν εντολή εκκένωσης της Αναβύσσου και οικισμών στην ευρύτερη περιοχή με τους κατοίκους να λαμβάνουν και σχετικά μηνύματα από το 112. 

Η φωτιά η οποία νωρίτερα ξέσπασε στη Φέριζα Σαρωνικού, προχώρησε, έφτασε στην Ανάβυσσο και έκαψε σπίτια και αποθήκες.

Από το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς δεν γλίτωσαν ούτε τα ποιμνιοστάσια της περιοχής.

Κάτοικοι της περιοχής αρνούνταν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους και προσπάθησαν με κάθε τρόπο να συμβάλλουν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Ο ισχυρότατοι άνεμοι δυσχέραιναν το έργο της πυροσβεστικής που επιχειρούσε να περιορίσει  την κόλαση φωτιάς σε Ανάβυσσο και Καλύβια.

« Η γυναίκα μου είναι στη φωτιά, ήρθα να πάρω τα σκυλιά και να φύγουμε. Έχουμε ανοίξει τα νερά να τρέχουνε μπας και γλιτώσουμε τίποτα» ανέφερε μιλώντας στην κάμερα του ΣΚΑΙ κάτοικος.

Νωρίτερα στην περιοχή είχε εκκενωθεί κι ένα οικοτροφείο που φιλοξενεί 30 παιδιά.

Σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, οι οποίοι βρίσκονται από νωρίς στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, για το συντονισμό των ενεργειών αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην Αττική και σε διάφορες περιοχές της χώρας, βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, παράλληλα με τις ενέργειες για την διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος και των περιουσιών, ο πρώτος στόχος παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Στην Αττική, έγινε χρήση του 112 για την εκκένωση των οικισμών Αγ. Παντελεήμονα, Άρη, Αναβύσσου και ΑΤΕ αφού πρώτα στεγανοποιήθηκαν οι δρόμοι διαφυγής.

Ο συνολικός αριθμός των δασικών πυρκαγιών το τελευταίο 24ωρο είναι 71 και σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την Επικράτεια.

Αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία των λεωφόρων Αθηνών - Σουνίου και Καραμανλή, που είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου από το ύψος της λεωφόρου Καλυβίων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σούνιο και από το ύψος του οικισμού Παλαιάς Φώκαιας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, καθώς και από το ύψος της οδού Αγίας Φωτεινής, επίσης προς Αθήνα.

Παράλληλα, άνοιξε ο δρόμος στη λ.Καραμανλή, από το ύψος του Grand Resort, στο ρεύμα κυκλοφορίας από Αθήνα προς Σούνιο.

   Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για όσους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Καλυβίων, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, λόγω της πυρκαγιάς. Παρ' όλο που το μέτωπο έχει κάπως περιοριστεί, ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν την κατάσταση επικίνδυνη. Λόγω της πυρκαγιάς εκκενώθηκαν αρκετοί οικισμοί και η φωτιά άγγιξε και την Ανάβυσσο.

Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Σαρωνικού, το Κέντρο Υγείας Καλυβίων είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ τα ΚΑΠΗ Αναβύσσου, Σαρωνίδας και Παλαιάς Φώκαιας παραμένουν ανοιχτά για όσους έχουν ανάγκη.

Ακόμη έχουν κινητοποιηθεί δύο ξενοδοχειακές μονάδες (Alexander Beach Hotel επί της Αθηνών-Σουνίου & Saron επί της Σουνίου-Λαυρίου), οι οποίες βρίσκονται σε ασφαλές σημείο και θα φιλοξενήσουν όσους κατοίκους έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

 

Κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού έφτασε το βράδυ στη δημοτική κοινότητα Αναβύσσου, προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στους δοκιμαζόμενους από τη μεγάλη φωτιά κατοίκους του Σαρωνικού. Αφού ενημερώθηκε από τον αντιδήμαρχο Ηλία Πατσιαούρα, εγκατέστησε κιόσκι απέναντι από τον 'Αγιο Παντελεήμονα, για να παρέχει πρώτης κλίμακας βοήθεια σε πολίτες που έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή μικροεγκαύματα. Παράλληλα θα ενισχύσει την Πολιτική Προστασία του δήμου που ελέγχει την περιοχή για αναζωπυρώσεις.

«Ευχαριστούμε θερμά τον Ερυθρό Σταυρό για την προσφορά του προς τους δημότες μας. Ευχαριστώ θερμά το πυροσβεστικό σώμα, την Περιφέρεια, τους όμορους δήμους, τους εθελοντές για την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν προκειμένου να ελεγχθεί η σημερινή πολύ δύσκολη φωτιά», δήλωσε ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και πρόσθεσε: «Θα είμαστε σε επαγρύπνηση όλο το υπόλοιπο της βραδιάς».

Πηγή: skai.gr