Κοινό μέτωπο Αυστρίας - Ελλάδας για πιο ισχυρή προστασία των συνόρων της ΕΕ

Εν μέσω της συνεχιζόμενης μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα με τη Λευκορωσία, η Αυστρία ζητά ένα πιο άκαμπτο ευρωπαϊκό σύστημα συνοριακού ελέγχου για τη μείωση του αριθμού των μεταναστών που φτάνουν στο μπλοκ. Μαζί με την Ελλάδα, την Πολωνία και τη Λιθουανία, η Αυστρία ξεκινά μια διάσκεψη στο Βίλνιους για την προστασία των συνόρων για να δώσει στην πρωτοβουλία της μεγαλύτερο πολιτικό βάρος.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε συμμαχίες λογικής», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γκέρχαρντ Κάρνερ. «Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επικεντρωθούν στο μεταναστευτικό σε εκείνα τα θέματα για τα οποία υπάρχει συμφωνία», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στη θέσπιση ενός καθεστώτος ισχυρής προστασίας των εξωτερικών συνόρων και γρήγορου επαναπατρισμού των παράτυπων μεταναστών. Η Λιθουανή ομόλογός του, Agne Bilotaite, πρόσθεσε ότι η τρέχουσα μεταναστευτική κρίση δείχνει ότι «μη δημοκρατικά κράτη» μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον έλεγχο των «μεταναστευτικών ρευμάτων» ως «πολιτικό όπλο».

Τα τέσσερα κράτη που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες, δεν προσκαλούν μόνο όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ στη διάσκεψη της Παρασκευής, αλλά και διάφορα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπως εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Europol και της υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων της ΕΕ, Frontex.

Η αυστριακή έκκληση για έναν «συνασπισμό λογικής» έρχεται μια ημέρα αφότου η Κάρνερ εξέφρασε ξεκάθαρα την έντονη αντίθεσή της στην πιο φιλική προς τους μετανάστες προσέγγιση ασύλου της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ, ζήτησε έναν «συνασπισμό κρατών υποδοχής» για να ξεκινήσει η περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος ΕΕ-Ασύλου. «Αντιτάσσομαι σθεναρά σε τέτοιες προσπάθειες», είπε ο Κάρνερ στη γερμανική εφημερίδα Bild. Η Αυστρία επικρίνει εδώ και καιρό την προσέγγιση της ΕΕ για τη μετανάστευση και έχει ζητήσει επανειλημμένα αυστηρότερους κανόνες μετανάστευσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: euractiv.gr