Κίνδυνος μεγάλου σεισμού

Τους κινδύνους που κρύβει το δυτικό τμήμα του ελληνικού τόξου καταδεικνύει έρευνα του Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ρώμης.

Σύμφωνα με ομάδα Ιταλών Ερευνητών, ένας ισχυρότατος σεισμός 8 Ρίχτερ, ή ακόμα μεγαλύτερος, με επίκεντρο το ελληνικό τόξο, ανάμεσα σε Επτάνησα και Κρήτη, θα προκαλέσει τσουνάμι που θα πλήξει τις ακτές της Ιταλίας σε διάστημα μίας ώρας.

Η ιταλική ομάδα απομόνωσε έξι ιστορικούς σεισμούς της Μεσογείου πάνω από 8 Ρίχτερ, μεταξύ αυτών τους δύο σεισμούς της Κρήτης, το 365 μ.Χ. και το 1303, η σφοδρότητα των οποίων προκάλεσε τσουνάμι σε πολλές περιοχές της ανατολικής μεσογείου.

Το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού στη Δυτική Ελλάδα είναι γνωστό και στους Έλληνες επιστήμονες.

Με τη συνδρομή της UΝΕSCO, δημιουργείται ένα δίκτυο επιστημονικής παρακολούθησης κατά μήκος του ελληνικού τόξου με σεισμογράφους και παλιρροιογράφους.

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται όμως, η Ελλάδα σε ερευνητικά προγράμματα υπολείπεται ακόμη κατά πολύ άλλων σεισμογενών χωρών.

Κι αυτό, παρότι σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι το δυτικό ελληνικό τόξο, αργά η γρήγορα, θα προκαλέσει ισχυρό σεισμό με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο μόνος τρόπος προστασίας από τον εγκέλαδο είναι η πρόληψη, μέσω της επιστημονικής έρευνας.
Πηγή: skai.gr