Καζάνι που βράζει η Προανακριτική Παπαγγελόπουλου - Διάλογοι για Χούντα και φυλακίσεις

Της Ναντίν Χαρδαλιά 

Καζάνι που βράζει θυμίζει η Προανακριτική Επιτροπή για τον έλεγχο τυχόν ποινικών ευθυνών του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Η επιμονή στο αίτημα του Κινήματος Αλλαγής για εξαίρεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη από τη σύνθεση της Επιτροπής για να κληθούν ως μάρτυρες – το οποίο στηρίζει νομικά και η ΝΔ – έχει βάλει φωτιά στη συνεδρίαση, πυροδοτώντας σφοδρές αντεγκλήσεις και βαριές καταγγελίες.

Προσπάθεια μετατροπής της Επιτροπής σε Χούντα με τη βία της πλειοψηφίας, φέρεται να κατήγγειλε ο Γιάννης Ραγκούσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ - που υποστηρίζει ότι η απόφαση εξαίρεσης συνιστά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα-  κατηγορώντας τους βουλευτές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ότι ξεφτιλίζουν ότι ήταν ιερό στη Βουλή και προκαλώντας να φωνάξουν την αστυνομία για να τον αποβάλλουν από την αίθουσα.

Οι βαρείς χαρακτηρισμοί και οι υψηλοί τόνοι του κ. Ραγκούση, προκάλεσαν προς στιγμήν μεγάλη ένταση και ανέβασαν τους τόνους στα ύψη, καθώς οι φωνές ακούγονταν στους διαδρόμους του δευτέρου ορόφου, όπου συνεδριάζει η Επιτροπή.

Άμεση και σφοδρή ήταν η αντίδραση του Κώστα Καραγκούνη (ΝΔ), ο οποίος κατά πληροφορίες, ζήτησε να καταδικαστεί η τοποθέτησή του περί χουντοεπιτροπής και να ανακληθεί, «καρφώνοντάς» εμμέσως την αξιωματική αντιπολίτευση περί υιοθέτησης ρητορικής της Χρυσής Αυγής, αναφέροντας ότι τέτοια φρασεολογία χρησιμοποίησαν άλλα κόμματα στο παρελθόν, φωτογραφίζοντας τη Χρυσή Αυγή. O βουλευτής της ΝΦ φέρεται να είπε ότι κάποιοι θέλουν να δυναμιτίσουν τη διαδικασία, ενώ είπε ότι και παλαιότερα (σ.σ. στο Βατοπέδι) είχνα προχωρήσει σε εξαίρεση και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι γνώριζε τα περί ασυμβίβαστου, αλλά επέμεινε κακόπιστα για να προκληθεί ακυρότητας όλης της διαδικασίας, όπως φέρατι να υποστήριξε.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη φέρεται να έκανε λόγο  ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ήρθαν με προειλημμένη απόφαση να διώξουν από την Επιτροπή πολιτικούς αντιπάλους  και ότι ψάχνουν για νομικά τερτίπια να καλύψετε το πραξικόπημα. Μάλιστα η κ. Αυγέρη και ο κ. Ραγκούσης φέρονται  να φώναζαν ότι έξω περιμένει ο Φρουζής και ΝΔ και ΚΙ.ΝΑΛ θέλουν να μην του υποβάλλουν ερωτήσεις.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες οι βουλευτές της Ν.Δ Δημήτρης  Μαρκόπουλος και Θάνος Πλεύρης (ΝΔ) τους απάντησαν λέγοντας  ότι για 4 χρόνια δεν τον είχαν καν καλέσει για κατάθεση και τώρα τους έπιασε ο πόνος για ερωτήσεις, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Ηλίας Νικολακόπουλος πάντα σύμφωνα με πληροφορίες έκανε λόγο για συμπεριφορές Χρυσής Αυγής

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Μπούγας, βλέποντας τα αίματα να ανάβουν, προειδοποίησε για την ενεργοποίηση του άρθρου 160Α του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει φυλάκιση έως 3 έτη ή χρηματική ποινή σε όσους διαταράσσουν ή παρεμποδίζουν συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής.

Θα οδηγήσετε ενώπιον του Δικαστηρίου βουλευτές, τους οποίους απέστειλε εδώ ο ελληνικός λαός, φέρεται να αντέδρασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ και ο Σπύρος Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ), υποστήριξε έκανε κατά πληροφορίες λόγο για «κόλπο», διερωτώμενος πως ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής θα το εξηγήσουν στο λαό, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κοινοβουλευτικό προηγούμενο

Η ΝΔ πάντως κατά πληροφορίες, απέκρουσε τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ περί παράνομης και αντιθεσμικής απόφασης εξαίρεσης χωρίς προηγούμενο, παραθέτοντας προς επίρρωσιν της νομικής βασιμότητας του αιτήματος, γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής το Φεβρουάριο του 2010, για την εξαίρεση δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από την Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι.

Προκειμένου πάντως να αποφευχθεί το ακραίο σενάριο της παρέμβασης της Φρουράς, σε περίπτωση που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνηθούν να αποχωρήσουν μην αναγνωρίζοντας την απόφαση της πλειοψηφίας για εξαίρεσή τους, εκτιμάται ότι αμέσως μετά τη λήψη της απόφασης ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα προχωρήσει σε άμεση λήξη της συνεδρίασης για να εκτονωθούν τα πνεύματα.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ πάντως διαμηνύεται πως ανεξαρτήτως αποτελέσματος, οι βουλευτές του δεν πρόκειται να αποχωρήσουν ομαδικά από τις εργασίες της Επιτροπής.