Καζάνι που βράζει η Παιδεία

Ούτε την Πέμπτη αποφεύχθηκαν τα επεισόδια με αφορμή το νόμο πλαίσιο για την Παιδεία. Σε αντίποινα για τα επεισόδια της Τετάρτης, μέλη αντιεξουσιαστικων οργανώσεων εισέβαλαν την Πέμπτη στη Νομική Αθηνών και προξένησαν σοβαρές ζημιές, σπάζοντας γραφεία, σταντ και πίνακες ανακοινώσεων της ΔΑΠ.

Έγραψαν επίσης υβριστικά συνθήματα στους τοίχους, και άρπαξαν κινητά τηλέφωνα φοιτητών που υπήρχαν στο κτίριο.

Στο τελείωμα της μεσημεριανής πορείας στα Προπύλαια, φοιτητές πέταξαν δυο πέτρες κι ένα μπουκάλι σε αστυνομικό.

Αναφερόμενος στα περιστατικά βίας, στα πανεπιστήμια, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, τα καταδίκασε κάνοντας λόγο για απαράδεκτα και ανεπίτρεπτα επεισόδια.

Ευ. Αντώναρος για Παιδεία. Κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος πολίτης οφείλει να καταδικάζει τέτοιες συμπεριφορές μιας συντριπτικής μειοψηφίας, επισήμανε ο αναπληρωματικός εκπρόσωπος, και συμπλήρωσε ότι δεν βάζει ταμπέλες σε κανένα και αναφέρθηκε σε απειροελάχιστους που προσπαθούν, με τέτοιους τρόπους άσκησης • • βίας, να εμποδίσουν την άσκηση του καθολικού δικαιώματος των φοιτητών να μετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Η συμπεριφορά αυτή δείχνει πως όσοι ασκούν βία, δεν έχουν κανένα επιχείρημα και θέλουν να εμποδίσουν δημοκρατική διαδικασία, τόνισε και πρόσθεσε ότι πολλοί από αυτούς, που καταφεύγουν στη βία, δεν έλεγαν κουβέντα όταν σ' αυτές τις διαδικασίες, μετείχαν μόνο λίγοι εκπρόσωποι, τότε που η ψηφοφορία δεν ήταν καθολική.

Αυτή η αλλαγή ώστε να μπορούν να μετέχουν όλοι, δεν τους αρέσει. Είναι οι μόνοι. Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δημοκρατικά δικαιώματα των ελλήνων πολιτών, επεσήμανε.

Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος θεωρεί πως πίσω τους κρύβονται κόμματα, αναρωτήθηκε αν διατύπωσε κάτι τέτοιο και τόνισε ότι δεν κάνει κανέναν τέτοιο υπαινιγμό, ενώ σε ερώτηση αν κάποιοι και ποιοι καταδίκασαν, με μισόλογα, είπε ότι όλοι έχουν υποχρέωση να καταδικάσουν αυτές τις πράξεις που δεν έχουν καμία βάση.

Σε ερώτηση αν ο κ. Αλαβάνος καταδίκασε, πλην όμως με ναι μεν, αλλά, ο κ. Αντώναρος επισήμανε ότι τοποθετήθηκε με σαφήνεια και η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορεί να υπάρχει κανείς, που να δίνει κάλυψη ή να μην καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο αυτά τα περιστατικά βίας.

Πολλοί λίγοι, ελάχιστοι, δεν μπορούν να αποτρέψουν την εξέλιξη, την καθολική ψηφοφορία στην οποία η πλειοψηφία καθηγητών και φοιτητών θέλει να πάρει μέρος, είπε και πρόσθεσε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα προστατεύει τη Δημοκρατία στα ιδρύματα και οι φοιτητές στηρίζουν τις αλλαγές για ένα καλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ο ΣΥΝ. Πέντε μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού με κοινή δήλωσή τους καταδικάζουν τα επεισόδια στα πανεπιστήμια και κατηγορούν την κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας για την εικόνα που παρουσιάζουν τα ΑΕΙ.

Στην δήλωση αναφέρονται: οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργού Παιδείας, ο οποίος παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα αναζητεί τρόπους δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων και ταυτόχρονα απειλεί με διακοπή της χρηματοδότησης των δημοσίων πανεπιστημίων, δημιουργώντας νέα όξυνση και αναταραχή στις σχολές και προσθέτει ότι ο ΣΥΝ ταυτόχρονα επέμεινε στην πάγια θέση της Αριστεράς για την καθολική ψηφοφορία στην εκλογή των πρυτανικών αρχών, αποδοκιμάζοντας ακραίες και άστοχες πρακτικές που αποπροσανατολίζουν από τα μεγάλα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών τονίζεται ότι γίνεται φανερό ότι η αναταραχή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ παίρνει δραματικά χαρακτηριστικά εγκαθιστώντας μόνιμα πια εικόνες βίας μέσα στα αμφιθέατρα και ότι ακραίες πράξεις, είτε από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία, που δήθεν περιφρουρούν τη νομιμότητα, είτε από αριστερίστικες τυχοδιωκτικές ομάδες, συκοφαντούν το Πανεπιστήμιο, το άσυλο, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, διευκολύνοντας έτσι τα κυβερνητικά σχέδια.

Την δήλωση υπογράφουν οι Σπύρος Λυκούδης, Θεόδωρος Μαργαρίτης, Μπαγιώργος Στέφανος, Μπαλάφας Γιώργος και Σαμπατακάκης Μιχάλης.
Πηγή: skai.gr