Καθηγητές όμηροι φοιτητών

Εγκλωβισμένοι από τις 10 το πρωί παραμένουν ο πρύτανης, Ηλίας Κουσκουβέλης, αντιπρυτάνεις και μέλη της Συγκλήτου από ομάδες φοιτητών που διέκοψαν τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στη συνέχεια απέκλεισαν την είσοδο.

Σύμφωνα με τον πρύτανη, πρόκειται για ομάδα φοιτητών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά να δοθούν τα πρακτικά, προκειμένου να ακυρωθεί η απόφασή τους για τον τετραετή οικονομικό προγραμματισμό του ιδρύματος που ψηφίστηκε κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Παράλληλα, οι καταληψίες υποστηρίζουν ότι λόγω του γεγονότος ότι αυτός ψηφίστηκε στην έναρξη της συνεδρίασης, απουσίαζαν μέλη της Συγκλήτου και εκπρόσωποι των φοιτητών.

Η Σύγκλητος δεν πρόκειται να ανακαλέσει την απόφασή της, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Ηλίας Κουσκουβέλης, προσθέτοντας ότι η πολιτική ομηρία έχει μετατραπεί πλέον σε ομηρία του κοινού ποινικού δικαίου, καθώς όπως είπε είναι χωρίς τροφή και νερό, ενώ δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση ούτε στους χώρους υγιεινής

Ακόμα, ο κ. Κουσκουβέλης υποστήριξε ότι μέσα στο πανεπιστήμιο υπάρχουν άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με το Ίδρυμα.

Ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ, Γιώργος Χατζηγεωργίου, ανέφερε ότι πρόκειται για γνωστές ομάδες του πανεπιστημίου, που παρεμποδίζουν τις εσωτερικές του διαδικασίες και έκανε λόγο για κρατούμενους μέλη της συγκλήτου.

Η ΠΑΣΠ καταδίκασε ως ακραία φαινόμενα τόσο την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου πλαισίου για τον τετραετή προγραμματισμό, όσο και την αντίδραση μερίδας φοιτητών προς τη σύγκλητο.

Τέλος, σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητικές παρατάξεις αριστερών σχημάτων αναφέρουν ότι για μία ακόμη φορά, η κυβέρνηση αγνοώντας τις αποφάσεις του φοιτητικού κινήματος χρησιμοποιεί τις συγκλήτους των πανεπιστημίων για να προωθήσει πραξικοπηματικά, και εν μέσω εξεταστικής περιόδου, τον 4ετή προγραμματισμό.

Ενίσχυση της φύλαξης. Ανοιχτή σύγκλητος πραγματοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με αφορμή τα επεισόδια βίας σε βάρος δύο υπαλλήλων φύλαξης του Ιδρύματος, αλλά και τον τραυματισμό του πρύτανη.

Ο πρύτανης, Αναστάσιος Μάνθος, υποστήριξε ότι πρόκειται για ζήτημα του κοινού ποινικού δικαίου και ζήτησε την τοποθέτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας για το εάν θα πρέπει να ενισχυθεί ή να καταργηθεί το σώμα φύλαξης του πανεπιστημίου, που σήμερα εργάζεται υπό καθεστώς εργολαβίας.

Στις τοποθετήσεις τους, πανεπιστημιακοί και φοιτητές επισήμαναν ότι το άσυλο δεν πρέπει να συνδεθεί με τις εγκληματικές ενέργειες και τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης του σώματος φύλαξης.

Αύριο (Πέμπτη) με πρωτοβουλία των πρυτάνεων δε θα λειτουργήσουν συμβολικά οι διοικητικές υπηρεσίες των πανεπιστημίων, ενώ 48ωρη απεργία έχει κηρύξει από αύριο (Πέμπτη) η Ομοσπονδία διδασκόντων στα ΤΕΙ.

Πηγή: skai.gr