Στο Μπαντάρ Αμπάς τα υπό κατάληψη ελληνικά πλοία - Ιρανική προειδοποίηση για 17 ακόμα τάνκερ

Στη νότια ακτή του Ιράν και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς στον Περσικό Κόλπο φαίνεται πως μεταφέρουν οι ιρανικές αρχές τα ελληνικά δεξαμενόπλοια Prudent Warrior και Delta Poseidon, τα οποία κατέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης την περασμένη Παρασκευή.

Τα πληρώματα είναι καλά στην υγεία τους και έχουν επικοινωνήσει με τους οικείους και τους εργοδότες τους, καθώς τους έχουν επιστραφεί τα κινητά τους τηλέφωνα.

«Τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και πρόσθεσε ότι σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών γίνονται όλες οι ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία

Σε δήλωσή του στο TradeWinds, διευθυντικό στέλεχος της Polembros Shipping στην οποία ανήκει το Prudent Warrior, το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που έχουν καταλάβει οι Ιρανοί, είπε ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον πλοίαρχο. Στο Prudent Warrior επιβαίνουν 23 ναυτικοί: 15 Φιλιππινέζοι, επτά Έλληνες και ένας Κύπριος

Στο δεύτερο τάνκερ, το Delta Poseidon της Delta Tankers, επιβαίνουν 21 Φιλιππινέζοι και δύο Έλληνες ναυτικοί.

Ιρανική προειδοποίηση για τα 17 ελληνικά τάνκερ που βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο

Ανησυχία προκαλεί η προειδοποίηση που σύμφωνα με τους New York Times έγινε μέσω του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Tasnim για τα 17 δεξαμενόπλοια με ελληνική σημαία που βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο.

Το Tasnim μετέδωσε ότι θα καταληφθούν και αυτά από το Ιράν εάν δεν επιστραφεί από την Ελλάδα το δεξαμενόπλοιο με το ιρανικό πετρέλαιο που κατασχέθηκε στην Κάρυστο.

Η αρπαγή των ελληνικών τάνκερ από το Ιράν, αποδίδεται σε αντίποινα προς την Αθήνα για την κατάσχεση φορτίου αργού ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 15 Απριλίου στα ανοιχτά της Εύβοιας και την απόφαση της Ελλάδας την Πέμπτη 26 Μαΐου να αποστείλει το φορτίο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: skai.gr