Κλείσιμο

Καταγγελίες για αναξιοκρατία στη Φιλοσοφική σε προκήρυξη για πανεπιστημιακούς

Νέες καταγγελίες  για αναξιοκρατία στην  επιλογή πανεπιστημιακών φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή» της Κυριακής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιστήμονας διεκδίκησε θέση πανεπιστημιακού- στη βαθμίδα του επίκουρου- στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, κατέχοντας ένα διδακτορικό τίτλο που σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Καθημερινής»  αποδείχθηκε προϊόν πλαγιαρισμού, ενώ μέλος στο εκλεκτορικό σώμα για τη θέση ορίστηκε ορίστηκε πανεπιστημιακός- συγγενής του εν λόγω υποψηφίου.

Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι πιέσεις ασκήθηκαν υπέρ του ίδιου υποψήφιου από τον διδάσκοντα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα προ έτους στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας κ. Βάνα Νικολαϊδου- Κυριανίδου, προχώρησε σε μια σημαντική καταγγελία.

Σε αναφορά προς την ηγεσία του ΕΚΠΑ, δήλωσε ότι προκήρυξη θέσης πανεπιστημιακού στο γνωστικό αντικείμενο « Ιστορία της Φιλοσοφίας» συγκροτήθηκε εκλεκτορικό σώμα και η εισηγητική επιτροπή απαρτιζόταν από τον κ. Λάμπρο Σιάσο (καθηγητή θεολογίας του ΑΠΘ), τον κ. Κωνσταντίνο Πέτσιο (καθηγητή  Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και τον κ. Παναγιώτη Θανασά ( αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας της φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ).

Οι κ.κ Σιάσος και Πέτσιος πρότειναν συγκεκριμένο υποψήφιο. Ο κ. Θανασάς πρότεινε άλλον. 

Σύμφωνα με την κ. Νικολαϊδου- Κυριανίδου,, διαπιστώθηκε εκτεταμένες λογοκλοπές σε έναν εκ των υποψηφίων καθώς χρησιμοποιούσε πολλά κείμενα άλλων συγγραφέων αυτολεξεί χωρίς αναφορά πηγής.
Επίσης γνωστοποιήθηκε ότι εκ των εισηγητών κ. Λάμπρος Σιάσος, ήταν συγγενής με τον υποψήφιο που ελέγχεται για λογοκλοπή καθώς σύμφωνα με  την κ. Νικολαϊδου-Κυριανίδου παραδέχθηκε είναι παιδί εξαδέλφου του και παραιτήθηκε τελικά από την επιτροπή.

Σε γραπτή της αναφορά στην «Καθημερινή» της καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Μαρίνας Φουντοπούλου η οποία ήταν πρόεδρος στο τμήμα υποβολής της υποψηφιότητας επιβεβαίωσε ότι ο

καθηγητής στην Ιατρική Αθηνών κ. Γερασιμος Σιάσος άσκησε παρεμβάσεις υπέρ της εκλογής του προτεινόμενου υποψηφίου.
Σε δηλώσεις του στην Καθημερινή ο κ. Γεράσιμος Σιάσος αναφέρει:« Σας ενημερώνω ότι ουδεμία σχέση έχω με τη Φιλοσοφική Σχολή. Διατελώ καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και ουδεμία αρμοδιότητα έχω στη διαδικασία επιλογής υποψηφίου σε άλλη σχολή.» 

Πηγή: skai.gr