Καρούζος σε ΣΚΑΪ για πιστοποιητικό εμβολιασμού σε δημόσιο-ιδιωτικό τομέα και στέρηση μισθού

Τι προβλέπεται για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομέων και για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα; Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, καλεσμένος στην εκπομπή «Οnline» στον ΣΚΑΪ, απαντά.

Όπως τόνισε ο κ. Καρούζος, οι συνέπειες της έξαρσης της πανδημίας στον εργασιακό τομέα, θα είναι ορατές για τουλάχιστον 10-15 χρόνια. Ωστόσο δήλωσε ότι σταδιακά «μπαίνουμε σε μια τροχιά ανάπτυξης, πρέπει όμως να αφήσουμε πίσω την νοοτροπία του παρελθόντος». Αντιθέτως, προειδοποίησε ότι «πρέπει να ενσωματωθούμε στην εξέλιξη της εποχής και στις αλλαγές που  επιβάλλει το δίκαιο της υγείας στην εργασία»

Κρίσιμο σημείο στην όλη υπόθεση, ανέφερε ότι αποτελεί η επιθυμία των εργαζομέων στον εμβολιασμό, όπου αυτός έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα: «Δεν νοείται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησεις σε ανθρωπους που φοβούνται μια νεα πανδημία και δεν γνωστοποιουν στον εργοδότη τους αν εμβολίαζονται»

Τι προβλέπεται για κάποιον που εμμένει στην απόφαση του να μην εμβολιαστεί (πλην λόγων υγείας) , ενώ στον τομέα που εργάζεται ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός;

Για τον δημόσιο τομέα, ο κ. Καρούζος ανέφερε ότι : «Κάποιος που επιμένει να μην εμβολιαστεί , στο δημόσιο, θα απαλλάσσεται των καθηκόντων του, θα μπαίνει σε μια λευκή ζώνη. Δεν υπάρχει ένα αόριστο πλαίσιο εδώ. Είναι ένα έκτακτο εργατικό δίκαιο. Αν εμβολιαστείς μετά από 14 μέρες επιστρέφεις στη δουλειά σου. Μπορεί αργότερα να γίνει  και επαναξιολόγηση των μέτρων»

Για τον ιδιωτικό τομέα δήλωσε τα εξής:« Είναι υποχρεωμένοι οι εργοδότες να αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους που αρνούνται να εμβολιαστούν, με νέους.  Οι παλιοί απαλλάσσονται από τα καθήκοντα τους. Το παλιό προσωπικό όμως διαθέτει περισσότερη εμπειρία και δεν θα είναι εύκολη απόφαση για τον εργοδότη να απαλλαγεί από αυτό. Από την άλλη με το νέο προσωπικό που θα το κρατήσει για 5-6 μήνες μέχρι να εμβολιαστούν οι άλλοι , έχει χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης. Εδω λοιπόν προκύπτει μια δυστοκία.»

Για την υποχρέωση των εργαζομένων να ενημερώνουν τον εργοδότη αν έχουν εμβολιαστεί.
«Είναι μια κύρια υποχρέωση με τον νόμο» ξεκαθάρισε  ο κ. Καρούζος. Τέλος, διευκρίνισε ότι θα πρέπει ο εργοδότης να προειδόποιεί τον εργαζόμενο πριν του αποστερήσει τον μισθό του, εφόσον εκείνος δεν έχει εμβολιαστεί.

 

Πηγή: skai.gr