Κλείσιμο

Καμπανάκι για μεγάλους κινδύνους μετά το Μάτι: Οι ευάλωτοι οικισμοί

Εννέα ευάλωτους οικισμούς στην ανατολική Αττική που θα κινδυνεύσουν σοβαρά σε περίπτωση πυρκαγιάς καταγράφει έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που παρουσιάζει το «Έθνος».

Έξι από τους εν λόγω οικισμούς είναι μάλιστα στο «κόκκινο» επίπεδο κινδύνου, τρεις μήνες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και λιγότερο από έναν χρόνο μετά την εκατόμβη στο Μάτι.

Στην λίστα του ΕΜΠ, πέραν του Ματιού, περιλαμβάνονται η Κακιά Θάλασσα, η Βραυρώνα, η Χαµολιά, το Ζούµπερι και οι Άγιοι Απόστολοι.

Η έρευνα διαπιστώνει μεγάλες παθογένειες, όπως επικίνδυνες φυτεύσεις, ελλιπές οδικό δίκτυο, στενούς δρόμους που συχνά δεν καταλήγουν στην θάλασσα ή είναι αδιέξοδοι, και μάντρες ή περιφράξεις που στην πράξη μπορούν να εμποδίσουν την διαφυγή κατοίκων.

Το πρόβλημα επιτείνεται από την απουσία αντιπυρικών ζωνών.

Οι συντάκτες της έκθεσης συστήνουν στην κυβέρνηση να επενδύσει στην πρόληψη με αναμόρφωση των δασών που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς, δημιουργώντας μεικτές εκτάσεις που θα περιέχουν παθητικά πυρίμαχα δέντρα και θάμνους – όπως η δάφνη.

Σε επίπεδο προστασίας οι μελετητές προτείνουν την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αφαίρεση περιφράξεων, διάνοιξη και διαπλάτυνση δρόμων και μέτρα ώστε να εμποδίζεται η παράνομη στάθμευση στο οδικό δίκτυο.
Πηγή: skai.gr