Κλείσιμο

«Genesis» με πάνω από 27.000 κεραυνούς σε όλη τη χώρα - Πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο τη νύχτα-Δείτε live την πορεία

Ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» το Ν. Σιδηροχώρι - Απεγκλωβισμοί και πλημμύρες σε Θεσσαλία και Μακεδονία - Μηνύματα στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, της Αχαΐας και της Ηλείας

Πολλά προβλήματα προκάλεσε κατά το πρώτο πέρασμά της η κακοκαιρία «Genesis» που σάρωσε ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας.

Σε αρκετές περιοχές οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η πυροσβεστική δέχθηκε 112 κλήσεις από τις 7:30 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα.

Μάλιστα νωρίτερα το απόγευμα, η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα 112 στους κατοίκους των περιοχών της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Θράκης και των νησιών του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να είναι προσεκτικοί και να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρίσκεται και η Αχαΐα με την Ηλεία καθώς στις 8 το βράδυ εστάλη στους κατοίκους και αυτών των περιοχών μήνυμα από την Πολιτική Προστασία.

Tα μεγαλύτερα ποσά βροχής σύμφωνα με την eumetsat δέχθηκαν οι εξής περιοχές:

  • Ξάνθη: 96 mm
  • Αμφιλοχία: 92 mm
  • Θεοδώριανα Άρτας: 91mm
  • Δράμα: 85mm
  • Θάσος: 73mm

Εντυπωσιακό είναι ότι καταγράφηκαν πάνω από 27.000 κεραυνοί από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Πώς θα συνεχιστεί το φαινόμενο

Από σήμερα το βράδυ όπως τόνισε η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ Χριστίνα Σούζη οι βροχές θα είναι περισσότερες και εντονότερες κατά την διάρκεια της νύχτας στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία στη Θράκη και τα νησιά Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου. Στην Δυτική Ελλάδα τα φαινόμενα εξασθενούν αλλά δεν θα σταματήσουν.

Λίγες βροχές πιθανόν να σημειωθούν και στην Αττική τη νύχτα, χωρίς να είναι έντονα τα φαινόμενα.

Αύριο το μεσημέρι και το απόγευμα οι περισσότερες βροχές θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ενώ το βράδυ τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν

Πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης

Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης από την κακοκαιρία και τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις που επικρατούν από αργά σήμερα το απόγευμα.

Δρόμοι και υπόγεια κατοικιών έχουν πλημμυρίσει, τόσο στη πόλη της Δράμας όσο και σε παραλιακές περιοχές του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας, κοντά στην περιοχή του Στρυμονικού κόλπου. Οι ορμητικοί χείμαρροι που σχηματίστηκαν στη Δράμα παρέσυραν πολλά αυτοκίνητα, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, κυρίως σε αγροτικούς δρόμους και επαρχιακές οδικές αρτηρίες.

Genesis

Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε η παρατεταμένη και έντονη βροχόπτωση σε παραλιακές περιοχές του δήμου Παγγαίου και ειδικότερα στην παραλία Οφρυνίου (Τούζλα), την Κάριανη και το Ορφάνι. Σε πολλά σημεία οι ορμητικοί χείμαρροι που χρηματίστηκαν είχαν ως αποτέλεσμα να ακινητοποιήσουν αυτοκίνητα, ενώ οι δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι.

Genesis

Η σφοδρή κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα και στην Ξάνθη και κυρίως στο δρόμο που οδηγεί από την πόλη, στον ορεινό οικισμό της Σταυρούπολης. Οι ορμητικοί χείμαρροι που σχηματίστηκαν έκαναν σχεδόν αδύνατη την κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.

Η Πολιτική Προστασία με επαναλαμβανόμενα μηνύματα που απέστειλε στα κινητά τηλέφωνα καθόλη τη διάρκεια του απογεύματος ενημέρωνε για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν την περιοχή, συστήνοντας την ιδιαίτερη προσοχή του κόσμου ώστε να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» το Ν. Σιδηροχώρι στη Ροδόπη-Καταστροφές σε κοιμητήρια

Πολύ σημαντικά προβλήματα προκάλεσε το σάρωμα ανεμοστρόβιλου που «χτύπησε» το Ν. Σιδηροχώρι στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, με πτώσεις δεκάδων δέντρων αλλά και ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιέργειες, όπως μετέφερε στο GRTimes ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Δημοσθένης Μανίτσας.

Genesis

«Έπεσαν πολλά δέντρα, τόσο στην κεντρική πλατεία, όσο και εντός των κοιμητηρίων με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές σε μαρμάρινες πλάκες των τάφων. Επειδή κάποια από τα δέντρα έπεσαν σε καλώδια της ΔΕΗ και άλλοι στύλοι που ξηλώθηκαν από την σφοδρότητα των ανέμων το χωριό δεν είχε ρεύμα για αρκετή ώρα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μανίτσας στο GRTimes.

Genesis

Πλημμύρισε κομμωτήριο στο κέντρο της Αμφιλοχίας

ένα κομμωτήριο στο κέντρο της Αμφιλοχίας πλημμύρισε κατά τη διάρκεια της σφοδρής βροχόπτωσης.

Δείτε βίντεο από το karvasaras.gr με την προσπάθεια των υπαλλήλων να καθαρίσουν την επιχείρηση από τα λασπόνερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν διαμαρτυρίες ότι το κομμωτήριο πλημμύρισε καθώς ήταν βουλωμένα τα φρεάτια στο σημείο, όμως μετά από συνομιλία που φέρεται να είχε η ιδιοκτήτρια με εργαζόμενο στην πολιτική προστασία του Δήμου Αμφιλοχίας, φαίνεται ότι τα φρεάτια είχαν γεμίσει με νερό μετά την άνοδο της στάθμης του Αμβρακικού που υπερχείλισε στο λιμάνι και γι’ αυτό δεν μπορούσαν να απορροφήσουν άλλο νερό.

Λάρισα: Δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες στη Νίκαια, έξω από τη Λάρισα-Αναφορές για πλημμυρισμένα σπίτια

Σε… λίμνες μετατράπηκαν δρόμοι στη Νίκαια του δήμου Κιλελέρ το πρωί τη Παρασκευής, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης που επικρατεί, αλλά προφανώς και των σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάζονται στο αποστραγγιστικό σύστημα της περιοχής.

Λάρισα

Σύμφωνα με το onlarissa.gr υπάρχουν ήδη αναφορές για δύο πλημμυρισμένα σπίτια, στον χώρο των οποίων έχουνε σπεύσει άνδρες της Πυροσβεστικής προκειμένου να κάνουν άντληση των υδάτων, ενώ όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες, τα νερά έφθασαν μέχρι την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και το Δημαρχείο Κιλελέρ.
Υπ’ ατμόν είναι οι κάτοικοι φοβούμενοι για τις περιουσίες τους, ενώ μεγάλη προσοχή πρέπει να δείχνουν και οι διερχόμενοι οδηγοί.

Λάρισα

Πλημμυρικά φαινόμενα παρουσιάστηκαν και στο χώρο όπου διεξάγονταν σήμερα η λαϊκή αγορά, με τους μικροπωλητές να αποχωρούν άρον – άρον.

Παράλληλα, στη Δήμητρα Αγιάς,, ο δρόμος μετατράπηκε σε ορμητικό χείμαρρο, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα είχαμε και στη Χάλκη του δήμου Κιλελέρ.

Πηγή: skai.gr