Κλείσιμο

Στον... πάγο η Κρήτη- Χιόνισε και στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι- Πού έχουν κλείσει οι δρόμοι (εικόνες)

Στο έλεος της κακοκαιρίας «Ελπίς» βρίσκεται από το βράδυ του Σαββάτου η Κρήτη δημιουργώντας ένα βαρύ χειμωνιάτικο τοπίο.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας ήταν χιονόπτωση και τσουχτερό κρύο ενώ δεν είναι λίγες οι περιοχές που ντύθηκαν στα… λευκά.

Μάλιστα, ακόμα και το κέντρο του Ηρακλείου… άσπρισε. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής έκανε την εμφάνισή του το χιονόνερο αλλά και το χαλάζι. Μάλιστα, όπως φαίνεται όλοι οι δρόμοι… άσπρισαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους δρόμους δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα ή πεζοί και μόνο οι εργαζόμενοι βρίσκονται στις δουλειές τους.

Οι χιονοπτώσεις στην Κρήτη θα συνεχιστούν το διήμερο Δευτέρας και Τρίτης 24-25/01 αντίστοιχα, με τα καιρικά φαινόμενα να είναι έντονα κατά περιόδους, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο.

 

Εγκλωβίστηκαν στα χιόνια αυτοκίνητα – Κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική

Δεν έλειψαν τα μικροπροβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας στην Κρήτη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πως μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής είχαν εγκλωβιστεί περίπου δέκα επιβάτες αυτοκινήτων στα χιόνια.

Σύμφωνα με το cretapost, πρόκειται για επτά άτομα στο Ρέθυμνο, και μία οδηγό με τα ανήλικα παιδιά της στην ενδοχώρα του Ηρακλείου.

Και στα δύο περιστατικά κλήθηκε η πυροσβεστική που απεγκλώβισε τους επιβάτες.

Ονειρικό τοπίο στον Νιπιδιτό – 15 εκατοστά το χιόνι

Μαγευτικό είναι το χειμωνιάτικο τοπίο μετά την επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς» στον Νιπιδιτό Πεδιάδας.

Το χιόνι αγγίζει πλέον τα 10-15 εκατοστά στην ευρύτερη περιοχή και μετά την σφοδρή χιονόπτωση σπίτια, αυτοκίνητα, πλατείες και δρόμοι έχουν ντυθεί στα λευκά.

Από το βράδυ του Σαββάτου έκανε την εμφάνισή του το φρέσκο χιόνι κυρίως στο Οροπέδιο Λασιθίου, τα Ανώγεια Ρεθύμνου, τον Ομαλό Χανίων και σε άλλες ορεινές περιοχές.

Από το πρωί της Κυριακής ξεκίνησαν οι χιονοπτώσεις ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές ενώ στα πεδινά κυριάρχησε το χιονόνερο και το χαλάζι.

Στους δρόμους βρίσκονται τα μηχανήματα των δήμων και της Περιφέρειας Κρήτης προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας για την ασφάλεια των πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων γίνεται η διέλευση στα οδικά δίκτυα του Οροπεδίου Λασιθίου, του δήμου Μαλεβιζίου (από τον Κρουσώνα και μετά) καθώς και σε άλλες ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Πυκνό πέφτει το χιόνι και στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι, ενώ η θερμοκρασία βρίσκεται υπό το μηδέν.

Οι σεισμόπληκτοι που ζουν στους οικίσκους προσπαθούν να ζεσταθούν με τα νέα θερμαντικά σώματα που τους χορήγησαν ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, η Περιφέρεια αλλά και η ανιδιοτελής καλοσύνη των ιδιωτών.

Κλειστοί δρόμοι και αντιολισθητικές αλυσίδες σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου 

Μέτρα για απαγόρευση της κυκλοφορίας και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κρήτης, έχουν τεθεί σε ισχύ, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα μετακίνησης ή ακινητοποίησης και εγκλωβισμού οχημάτων, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων που επικρατούν από το κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίς» που έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην Κρήτη.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, λόγω χιονόπτωσης και παγετού η κίνηση στο Νομό Χανίων γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή οδό Κράπη προς Ασκύφου και την Επαρχιακή οδό Φώκιες προς Ομαλό. Στο Νομό Νομός Ρεθύμνης προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης ισχύει στην Επαρχιακή οδό 'Αμνατος -Αρκάδι (Δήμος Ρεθύμνης) και την Επαρχιακή οδό Σπήλι- Γερακάρι (Δήμος Αμαρίου).

Στον Νομό Ηρακλείου προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης ισχύει στην Επαρχιακή οδό Χερσονήσου -Οροπεδίου Λασιθίου στο Κράσι, την Επαρχιακή οδό Βιάννου -Αμιρά στο 2ο χιλιόμετρο ενώ λόγω βροχόπτωσης προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει στις Iρλανδικές Διαβάσεις της Δημοτικής ενότητας Πέρι Δήμου Φαιστού, τη Δημοτική ενότητα Αγ.Τριάδας Τυμπακίου Δήμου Φαιστού, στο Γεροπόταμο του Δήμου Φαιστού και τη Δημοτική ενότητα Πλατάνου Δήμου Γόρτυνας.

Λόγω χιονόπτωσης και παγετού η κίνηση γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή οδό Ηρακλείου Αρκαλοχωρίου και την Επαρχιακή οδός Γαζίου-Ανωγείων στο ύψος Δημοτικής Ενότητας Γωνιές. Σε ότι αφορά το Νομό Λασιθίου, η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης - παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην Επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου - Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου από το Δράσι μέχρι το Οροπέδιο Λασιθίου, την Επαρχιακή οδό Σητείας προς Ζήρο και Χάντρα, την Επαρχιακή οδό Σητείας -Αγίου Νικολάου στο 20ο χιλιόμετρο, την  Επαρχιακή οδό Σητεία προς Παρασπόρι και Χρυσοπηγή, την επαρχιακή οδό Σητείας από Χαμίζι προς Πλάτανο και την επαρχιακή οδό από Λιθίνες προς Παπαγιαννάδες.

Σε όλα τα ανωτέρω σημεία ενεργούν μηχανήματα για τον καθαρισμό του οδοστρώματος, ενώ γίνεται έκκληση από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης προς τους οδηγούς να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα παραπάνω σημεία και για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους να συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Δείτε όλες τις ειδήσεις 

Πηγή: Cretapost