Ανοικτοί και, χωρίς να χρειάζονται τα οχήματα αντιολισθητικές αλυσίδες, είναι οι κεντρικοί δρόμοι του δήμου Αθηναίων, ενώ προσβάσιμα είναι και τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

 Δεκάδες οχήματα έργου του δήμου (42 συνολικά εκχιονιστικά, αλατιέρες κ.α ) επιχειρούσαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Από νωρίς το πρωί και αφού άνοιξαν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες, όλες οι δυνάμεις του δήμου συνεχίζουν τον αποχιονισμό σε συνοικίες της Αθήνας, όπου έχει αφήσει το «αποτύπωμά» της η «Ελπίδα».

 Αυτή, την ώρα συνεργεία ρίχνουν αλάτι σε τριάντα δρόμους. Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του δήμου είναι σε πλήρη κινητοποίηση, συνεπικουρούμενος και από άλλες μάχιμες υπηρεσίες (πρασίνου, ηλεκτροφωτισμού κλπ), για την αποκατάσταση των όποιων προβλημάτων προκάλεσε η χθεσινή χιονοκαταιγίδα. Ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης και η Ομάδα Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων του δήμου ήταν καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας στους δρόμους της Αθήνας μαζί με το προσωπικό του δήμου.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η κινητοποίηση για την προστασία από το ψύχος αστέγων και ατόμων άλλων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στο Κέντρο Αστέγων περίπου 250 άτομα, οι ομάδες του street work, «σαρώνουν» την πόλη όλο το 24ωρο παρέχοντας φαγητό , κουβέρτες, ζεστά ροφήματα κ.α στους αστέγους που αρνούνται να μετακινηθούν στο Κέντρο. Από τους εκατοντάδες αστέγους που υπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες, υπολογίζονται σε 80-100 εκείνοι που αρνούνται να μεταφερθούν σε κάποια από τις δομές φιλοξενίας που έχει ανοίξει.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείριση άλλων δήμων της Αττικής, κυρίως των βορείων προαστίων, αλλά και στα βόρεια και ανατολικά του νομού, προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως το οδικό δίκτυο. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες δεν σταμάτησαν τη νύχτα να εργάζονται για τις κεντρικές αρτηρίες και στη συνέχεια η προσπάθεια των δήμων θα επικεντρωθεί στον καθαρισμό του δευτερεύοντος οδικού δικτύου, ώστε ν' ανοίξουν οι κάθετοι δρόμοι και οι παράδρομοι, που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα και σε πολλές των περιπτώσεων, ειδικά στους βόρειους δήμους, είναι απροσπέλαστοι.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες έχει αρχίσει και η πρώτη καταγραφή σε ζημιές, κυρίως από πτώσεις δέντρων.

Οι δήμαρχοι έχουν κάνει έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων, ενώ ειδικά για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει ανάγκη μετακίνησης, καλούν τους πολίτες να επικοινωνήσουν με τον δήμο. Ήδη κατά τη διάρκεια της χτεσινής ημέρας, δημοτικά οχήματα εξυπηρέτησαν πολίτες που έπρεπε να μεταβούν σε νοσοκομείο και το ίδιο θα κάνουν και σήμερα αν χρειαστεί.

 Υπήρξαν έκτακτα περιστατικά και κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως στον δήμο Ωρωπού, όπου προέκυψε ανάγκη να μεταβεί ασθενής με πνευμονικό οίδημα από το Κέντρο Υγείας σε νοσοκομείο της Αθήνας και υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια της δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας για τη διακομιδή του.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις