Και δεν έχουν λεφτά και δεν ξέρουν να ψωνίζουν οι Έλληνες

Αγνοια των δικαιωμάτων τους ως καταναλωτές έχουν οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα καταναλωτή που έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου. Όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του υπουργείου Ανάπτυξης, 3 στους 10 δεν επιστρέφουν τα ελαττωματικά προϊόντα, ενώ πρώτα στη λίστα των παραπόνων των καταναλωτών είναι η ακρίβεια, η κακή ποιότητα των προϊόντων, αλλά και η οικονομική στενότητα λόγω του τραπεζικού δανεισμού και των χαμηλών εισοδημάτων.
Η ίδια έρευνα καταδεικνύει ότι 8 στους 10 δεν είναι καθόλου ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους. Σχεδόν όλοι θέλουν να δημοσιοποιούνται τα ονόματα των επιχειρήσεων που έχουν βρεθεί να θίγουν τους καταναλωτές και τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ενώ μόνο 3 στους 100 εμπιστεύονται τις καταναλωτικές οργανώσεις.
Επίσης 2 στους 3 καταναλωτές θέλουν το ωράριο των καταστημάτων να παραταθεί έως τις εννέα το βράδυ τις καθημερινές, ενώ έξι στους δέκα ζητούν παράταση έως τις οκτώ το Σάββατο.
Μήνυμα πρωθυπουργού
Η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά με υπευθυνότητα και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης για να μπει φραγμός στην ακρίβεια και στα όποια φαινόμενα ασυδοσίας στην αγορά τονίζει ο πρωθυπουργός, στο μήνυμα του για την παγκόμια ημέρα καταναλωτή.
Επισημαίνει ότι η πολιτεία εργάζεται τόσο στο επίπεδο διαμόρφωσης των θεσμών όσο και στο επίπεδο εκπαίδευσης των νέων για τη δημιουργία ενός νέου καταναλωτικού προτύπου, καθώς ο ενημερωμένος καταναλωτής είναι το αποτελεσματικότερο ανάχωμα στην ακρίβεια, αλλά και ο πιο δυνατός μοχλός για μια επανάσταση ποιότητας στη σύγχρονη Ελλάδα.
Ο υπουργός Ανάπτυξης σε εκδήλωση ζήτησε από τον εμπορικό κόσμο να συγκρατήσει τις τιμές. Παράλληλα, ανακοίνωσε ενίσχυση των καταναλωτικών οργανώσεων από το κράτος, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να διατηρήσουν τον ανεξάρτητο χαρακτήρα τους.
Ο υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι δεν θα ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές.
Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Θανάσης Σκορδάς, είπε ότι από το Μάρτιο του 2004 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 10 χιλιάδες έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 500 χιλιάδων ευρώ σε επιχειρήσεις που δε σεβάστηκαν τα δικαιώματα του καταναλωτή.
Απάντηση Παπανδρέου
Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιλογές που ευνοούν την αισχροκέρδεια, δογματική αντίληψη για την ελευθερία της αγοράς, και ανυπαρξία ελέγχων.
Η σημερινή θα έπρεπε να είναι ημέρα επαγρύπνησης και ευκαιρία για έλεγχο των πολιτικών σχολίασε ο ΣΥΝ.
Εκδηλώσεις
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Ανάπτυξης προγραμματίζει τριήμερο εκδηλώσεων, με στόχο να παρουσιάσει το προφίλ του έλληνα καταναλωτή. Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν η συμπεριφορά, οι απόψεις και οι καταναλωτικές επιλογές του, καθώς και βιβλίο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή με τίτλο «Οδηγός του Καταναλωτή», στο οποίο θα αναλύονται τα δικαιώματα του Καταναλωτή και τι πρέπει να προσέχει και να διεκδικεί όταν αγοράζει τρόφιμα, τουριστικά πακέτα και ταξίδια, τι να ζητά από τις εγγυήσεις προϊόντων, τι να προσέχει όταν ψωνίζει στις λαϊκές αγορές, όταν συνάπτει συμβάσεις δανείων ασφαλίσεων κ.λ.π.
Πηγή: skai.gr