Ισόβια στον Αρχιφύλακα για την δολοφονία του 22χρονου Ηρακλή Μαραγκάκη

Βαριές ποινές στον αρχιφύλακα Γιώργο Δημητρακάκη τον οποίο έκρινε ένοχο για την δολοφονία του Ηρακλή Μαραγκάκη επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων.
Ο Δημητρακάκης κρίθηκε ένοχος για την δολοφονία του 22χρονου και το δικαστήριο του επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Επίσης τον έκρινε ένοχο για δύο απόπειρες δολοφονίας των δύο φίλων του Μαραγκάκη και για παράβαση του νόμου περί όπλων και οπλοχρησίας.
Για τις πράξεις αυτές του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών.
Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του καταδικασθέντα..
Αθώοι από το δικαστήριο για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της οπλοφορίας κρίθηκαν οι δύο ειδικοί φρουροί, Νικόλαος Μακρυποδάκης και Θωμάς Γκούντας.
Το δικαστήριο τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 ετών στον κάθε ένα με τριετή αναστολή για παράβαση του νόμου περί όπλων
Την Πέμπτη, ο εισαγγελέας της έδρας Γιώργος Βούλγαρης είχε ζητήσει την ενοχή του αρχιφύλακα Γιώργου Δημητρακάκη σύμφωνα με το κατηγορητήριο για την δολοφονία του 22χρονου Ηρακλή Μαραγκάκη κατά την διάρκεια μπλόκου της αστυνομίας τον Δεκέμβριο του 2003 στις Γωνιές Μαλεβυζίου.
Ο κύριος Βούλγαρης ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος ο Αρχιφύλακας για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, και απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση χωρίς ελαφρυντικά.
Για τους δυο άλλους κατηγορουμένους ειδικούς φρουρούς Νικόλαο Μακρυποδάκη και Θωμά Γκούντα, ο εισαγγελέας είχε προτείνει την απαλλαγή τους από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, και ζήτησε να κριθούν ένοχοι για την κατηγορία της οπλοχρησίας χωρίς εντολή.
Η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων άρχισε την Δευτέρα για να ολοκληρωθεί λίγο μετά τις 7 το απόγευμα απόψε με την ανακοίνωση των ποινών.
Πολλές φορές κατά την διαδικασία η μητέρα του Ηρακλή Μαραγκάκη δεν άντεξε και καταφέρθηκε κατά των κατηγορουμένων, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις..
Όλες τις ημέρες της δίκης τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που υπέβαλαν σε σωματικό έλεγχο όλους όσους έμπαιναν στο δικαστικό μέγαρο Χανίων..
Παράλληλα είχε απαγορευτεί η στάθμευση οχημάτων σε μια μεγάλη ακτίνα ενώ στο δικαστικό μέγαρο, υπήρχαν αστυνομικοί και κατά την διάρκεια της νύκτας.
Το περιστατικό είχε γίνει στις 5 Δεκεμβρίου του 2003, όταν οι τρεις αστυνομικοί που βρισκόταν σε μπλόκο στις Γωνιές έβαλαν πυρ κατά του αυτοκινήτου που επέβαινε ο Μαραγκάκης και οι φίλοι του Νικόλαος Γιαλυτάκης που ήταν οδηγός, και ο Ευάγγελος Παπουτσάκης. όταν ο οδηγός δεν σταμάτησε για να δεχθεί αστυνομικό έλεγχο.
Μια από τις βολές τραυμάτισε σοβαρά στο κεφάλι τον Ηρακλή Μαραγκάκη που μια ημέρα μετά άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr