Μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα για να μαζέψουν… ένα πολύτιμο βότανο

Μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα για να μαζέψουν… ένα πολύτιμο βότανο και βρέθηκαν στην "τσιμπίδα" των ελληνικών αρχών. Ο λόγος για τέσσερις αλλοδαπούς αλβανικής υπηκοότητας που πέρασαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα για να μαζέψουν το θεραπευτικό-αρωματικό βότανο primula veris (πριμούλα) γνωστό και ως λουλούδι του Δαρβίνου. 

Ο πρώτος συνελήφθη, χθες το βράδυ σε δύσβατη και ορεινή περιοχή στο Πληκάτι Κόνιτσας Ιωαννίνων, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Πυρσόγιαννης, Αλβανός υπήκοος, γιατί είχε συλλέξει παράνομα 24,5 κιλά από το θεραπευτικό-αρωματικό βότανο τα οποία και κατασχεθήκαν.
      
Ο συλληφθείς, όπως διαπιστώθηκε είχε εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία, για παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, καθώς και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο, για παραβίαση των μέτρων πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού.
     
Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων, ενώ ο συλληφθείς, με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.
      
Πριν 5 μέρες σε άλλη περιοχή του Γράμμου, στην Καστοριά, κατασχέθηκαν από αστυνομικούς περίπου 100 κιλά από το ίδιο βότανο, ενώ έγιναν και οι συλλήψεις των τριών άλλων Αλβανών. 

Το «λουλούδι του Δαρβίνου» εξάγεται αποξηραμένο προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου πωλείται ακόμη και προς 50.000 ευρώ το κιλό, καθώς περιέχει βιταμίνη C, μέταλλα, σαπωνίνες, γλυκοσίδια, φλαβονοειδή, ένζυμα, αιθέρια έλαια και διάφορες άλλες ουσίες και έχει αποχρεμπτικές, διουρητικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές και εφιδρωτικές ιδιότητες.

Διόρθωση: Η αναφορά για την τιμή του βοτάνου δεν ισχύει σύμφωνα με νεότερα στοιχεία: Σύμφωνα με τα ελληνικά hoaxes η τιμή των 50,000 ευρώ δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Καλλιεργητές βοτάνων αλλά και εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης μας επιβεβαίωσαν ότι δεν πωλείται πάνω από 100-200 ευρώ το κιλό

Πηγή: skai.gr