Ινδή ακτιβίστρια το τιμώμενο πρόσωπο του 8ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η Ινδή ακτιβίστρια Βαντάνα Σίβα - γνωστή από τη συμμετοχή της σε παγκόσμια οικονομικά φόρουμ και από τις απόψεις της ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και υπέρ της «παγκοσμιοποίησης της ελευθερίας των επιλογών», όπως χαρακτηριστικά η ίδια υποστηρίζει, ήταν το τιμώμενο πρόσωπο του 8ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που εξελίσσεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τέταρτη συνεχή μέρα.
"Πρέπει να παγκοσμιοποιήσουμε τη μοναδικότητά μας, και έτσι να διαφυλάξουμε την ελευθερία μας. Η δική μας παγκοσμιοποίηση, της ποικιλίας, της φυσικής και βιώσιμης αγροτικής καλλιέργειας, της υγιεινής διατροφής, είναι ο μόνος τρόπος να διαφυλάξουμε την ελευθερία μας. Οι πολυεθνικές εταιρείες στον τομέα της γεωργικής παραγωγής έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα για τον έλεγχο των αγορών. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνουν είναι να δημιουργούν φτώχεια εκεί όπου δεν υπάρχει, να προκαλούν την πλήρη αποδυνάμωση ολόκληρων τμημάτων πληθυσμών και κοινωνικών συνόλων και έτσι να καθίστανται απαραίτητοι για την περαιτέρω επιβίωση της ανθρωπότητας. Στην εποχή μας, το κίνημα ενάντια στα μεταλλαγμένα θα είναι το κίνημα για την Ελευθερία» υποστήριξε μεταξύ άλλων η κ. Σίβα στην παρέμβαση της στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Παγκοσμιοποίηση - Εναλλακτικές προτάσεις» που διοργάνωσε το φεστιβαλ ντοκυμαντερ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Η κ. Σίβα χαρακτήρισε ως «παγκοσμιοποίηση της δικτατορίας» την «νεοφιλελεύθερη οικονομία της αγοράς που επιβάλλει η Αμερική και η Ευρωπαική Ενωση» και πρότεινε, αναφερόμενη στον ιστορικό ηγέτη της χώρας της Μαχάτμα Γκάντι «να κάνουμε αυτό που πρότεινε και ο Γκάντι. Να αντισταθούμε, να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα, διασώζοντας την ποικιλία της διατροφής και τις τοπικές διατροφικές κουλτούρες. Να παγκοσμιοποιήσουμε τη μοναδικότητά μας, και έτσι να διαφυλάξουμε την ελευθερία μας. Να αρνηθούμε τη συνεργασία με τις εταιρείες».
Ως τον «όρο που επιστρατεύτηκε για να «συγκαλύψει» τις νέου τύπου αποικιοκρατίες που επιχειρούνται και διαπράττονται δια των επιβαλλόμενων υπέρογκων χρεών των χωρών του νότου προς αυτές του αναπτυγμένου βορρά» χαρακτήρισε την «παγκοσμιοποίηση» η γαλλίδα συγγραφέας - αντιπρόεδρος της ATTAC Σούζαν Τζώρτζ στην παρέμβαση της στην ίδια ημερίδα.
"Κάθε λεπτό προστίθενται 25.000 δολάρια ως τεκοχρεωλύσια των υπο - Σαχάριων χωρών της Αφρικής. Μέσω του χρέους μπορεί κανείς να ασκεί τον απόλυτο έλεγχο σ` ένα κράτος, χωρίς τη χρήση στρατιωτικών μέσων ή διοικητικού μηχανισμού, χωρίς καν να χρειάζεται η παρουσία του εκεί. Μια νέου - οικονομικού πλέον τύπου αποικιοκρατία δηλαδή?» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Τζώρτζ η οποία πρότεινε την πολιτική οργάνωση των πολιτών του κόσμου, τη σύμπτυξη συμμαχιών ενάντια στην νεοφιλελεύθερη ιδεολογία που εμπορευματοποιεί, όπως είπε κάθε πτυχή της ζωής μας».
Στην ημερίδα για την παγκοσμιοποίηση που διοργάνωσε το Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ μετείχαν επίσης ο σκηνοθέτης Μίσα Πελέντ (μετέχει στο φεστιβάλ με το ντοκιμαντέρ «Τσάινα Μπλού") ο οποίος τόνισε πως «το ντοκιμαντέρ μπορεί να αναδείξει σημαντικότατες πτυχές της παγκοσμιοποίησης και να δείξει ότι τελικά πρόκειται για ένα διαβολικό σύστημα, που έστησαν οι πολυεθνικές εταιρείες, και το οποίο εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο».
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «Μια ταινία δεν μπορεί απαραιτήτως ν` αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί, όμως, να αποτελέσει την αφορμή για ν` ανοίξει η συζήτηση για το πώς μπορούμε να τον αλλάξουμε».
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο καθηγητής της Παντείου Κώστας Βεργόπουλος ο οποίος σε παρέμβαση του χαρακτήρισε την «παγκοσμιοποίηση» ως «Αμερικανοποίηση» του πλανήτη καθώς όπως τόνισε ?Οι μεγάλες πολυεθνικές και οι διεθνείς οργανισμοί που υποστηρίζονται και καθοδηγούνται από τις ΗΠΑ επιδιώκουν να μετατρέψουν όλον τον πλανήτη σε ?τσιφλίκι? τους, αγνοώντας τις τοπικές ιδιαιτερότητες και κουλτούρες"
"Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, τόσο χάρη στο παγκόσμιο κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, όσο και εξαιτίας της συνειδητοποίησης των διεθνών οργανισμών ότι τελικά αυτό το σύστημα δεν αποδίδει» κατέληξε ο κ. Βεργόπουλος.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr