Ημερίδα για την ευθανασία

Στη διερεύνηση της βούλησης του ασθενούς από ειδική επιτροπή ψυχολόγων και για ικανοποιητικό χρονικό διάστημα, θα πρέπει να στηρίζεται οποιαδήποτε πρόθεση για τη νομιμοποίηση της άμεσης ενεργητικής ευθανασίας, ζήτημα το οποίο ήδη έχει γίνει αποδεκτό στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Αυστρία από τον Ιούνιο, μέσα από τις λεγόμενες «διαθήκες ευθανασίας».
Την άποψη αυτή εξέφρασε ο γιατρός - νομικός, διδάκτορας της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Χρ. Βούλτσος, σε ομιλία του σε διημερίδα με θέμα «Δεοντολογικά, ηθικά και νομικά ζητήματα στην ιατρική πράξη» που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
"Εάν μιλάμε για νομιμοποίηση της άμεσης και ενεργητικής ευθανασίας, μόνο σε πολύ ακραίες και επώδυνες καταστάσεις, εκείνο για το οποίο θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί νομικά είναι το θέμα της διερεύνησης της ώριμης και καλοσταθμισμένης βούλησης του ασθενούς και κατά πόσο θα μπορέσει να λειτουργήσει και μετά την οριστική επέλευση της απώλειας της συνείδησής του, οριστικά και αμετάκλητα, ώστε να ρυθμιστεί και το ζήτημα των διαθηκών ευθανασίας, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει στην Ευρώπη από την Αυστρία», είπε χαρακτηριστικά.
Στην ευρωπαϊκή αυτή χώρα, οι «διαθήκες ευθανασίας» αναγνωρίζονται ως δεσμευτικές κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρόκειται για δηλώσεις που κάνουν οι ασθενείς όταν έχουν την πλήρη πνευματική τους διαύγεια, στις οποίες ζητούν να μην τους χορηγηθεί περαιτέρω υποστήριξη διατήρησης στη ζωή (και εάν τους έχει χορηγηθεί να διακοπεί) όταν θα απολέσουν οριστικά τη συνείδησή τους.
Σύμφωνα με τον κ. Βούλτσο, ευκολότερη είναι η νομική αντιμετώπιση του προβλήματος της παθητικής ευθανασίας - όταν δηλαδή δεν υπάρχει καμία παρέμβαση βελτίωσης της υγείας του ασθενούς, αλλά αφήνεται η φύση να κάνει τη δουλειά της - παρά της ενεργητικής ευθανασίας.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr