Βρέθηκε παλαιό πέτρινο γεφύρι στον Σταφιδόκαμπο Ηλείας

Παρά την αρχική υπόθεση ότι ήταν αρχαίο γεφύρι, εκτιμάται ότι είναι 100 ετών

Ένα πέτρινο γεφύρι ήρθε στο φως στη διάρκεια των εργασιών που γίνονται στο Σταφιδόκαμπο Ηλείας για το δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού σε δρόμο του χωριού. Οι αρχικές υποθέσεις ήταν ότι πρόκειται για ένα από τα τρία πέτρινα γεφύρια που αναφέρονται σε τοπικούς μύθους, τμήμα ενός αρδευτκού έργου της αρχαιότητας, (όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτηση ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος, κάτοικος του χωριού). Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι στο έργο διαψεύδουν πως πρόκειται για αρχαίο γεφύρι αλλά για αρκετά νεότερο περί το 1920, ενώ και πηγές της ΕΦΑ Ηλείας ανέφεραν πως δεν υπάρχει κάποιο ανάλογο εύρημα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην περιοχή.

Η ανάρτηση του κ. Αλεβιζόπουλου:

«Ο μύθος του πετρογέφυρου. Σκάβοντας για το δίκτυο το βιολογικού καθαρισμού επί της Οδού Μίκη Θεοδωράκη στην συμβολή της Οδού Βασίλη Τσιτσάνη αποκαλύφθηκε το ένα από τα τρία αρχαία Πέτρινα γεφύρια που ο μύθος από τις διηγήσεις των παππούδων μας είχε φτάσει σε εμάς. Η χρησιμότητα των γεφυριών μέσα στον κάμπο ήταν τριπλή.

Πρώτον διοχέτευαν το νερό νότια του χωριού από το αρχαίο αρδευτικό αυλάκι που πότιζε τα χωράφια στη βόρεια πλευρά του Πηνειού ποταμού η υδρομάστευση του οποίου με μικρό φράγμα εκτροπής ευρισκόταν τρία έως τέσσερα χιλιόμετρα ανατολικά της αρχαίας ήλιδας και τελείωνε στον Σταφιδόκαμπο πόλισμα της αρχαίας ήλιδας.

Τα χωράφια όλα από το σημερινό πηγάδι τραγανού μέχρι τον Σταφιδόκαμπο αρδεύονταν από το αυλάκι αυτό το οποίο μέχρι και σήμερα σε πολλά σημεία της διαδρομής του είναι άθικτο. Η δεύτερη χρησιμότητα ήταν η διοχέτευση του νερού το χειμώνα γιατί το σύστημα μέσα από τα αρδευτικά αυλάκια χρησίμευε και ως αποστράγγιση του βρόχινου νερού.

Και φυσικά η τρίτη χρησιμότητα ήταν η απρόσκοπτη διέλευση πεζών ζώον και ιππήλατων αμαξιών του δρόμου από την σημερινή γέφυρα του Πηνειού ποταμού στην Αγία Μαύρα προς Σταφιδόκαμπο και Σταφιδόκαμπο Ανδραβίδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: Ilia live