Κλείσιμο

Ικανοποίηση Κεραμέως για το γεγονός ότι τα σχολεία κατά την περίοδο της πανδημίας είναι ασφαλή

Την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι τα σχολεία κατά την περίοδο της πανδημίας είναι ασφαλή, εξέφρασε σήμερα από τα Χανιά η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η οποία πραγματοποίησε επισκέψεις σε σχολικές μονάδες της περιοχής.

Οι επισκέψεις της κ. Κεραμέως πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των επαφών της με μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας σε όλη την χώρα. Όπως δήλωσε η ίδια «είναι πολύ σημαντικό για μας να επισκεπτόμαστε σχολεία, να μιλάμε με τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Σήμερα είχα τη χαρά να επισκεφθώ μια σειρά από σχολεία, στη Σούδα, στον Αλικιανό και στα Χανιά. Είχα μία πολύ γόνιμη συζήτηση και με μαθητές και με εκπαιδευτικούς».

Κατά την επίσκεψή της στο σχολικό συγκρότημα του Κουμπέ, και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις αλλαγές που θα υπάρξουν από τον Σεπτέμβριο στη λειτουργία των σχολείων, τόνισε: «Είναι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί εδώ και καιρό.Για παράδειγμα σε όλη την χώρα θα έχουμε νηπιαγωγείο από τα 4 χρόνια. Θεωρούμε ότι είναι ένα σημαντικό μέτρο για να δώσουμε από πιο νωρίς περισσότερα εφόδια σε όλα τα παιδιά μας. Από τον Σεπτέμβριο σε όλη τη χώρα θα έχουμε λοιπόν νηπιαγωγείο από τα 4. Αυτή την στιγμή είμαστε στο 93%, από τον Σεπτέμβριο στο 100%.

Επίσης θα έχουμε δραστηριότητες στα Αγγλικά από το νηπιαγωγείο. Σε κάθε δημόσιο νηπιαγωγείο της χώρας και αλλαγή φιλοσοφίας στη λειτουργία του σχολείου που θα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να αναπτύσσουν κριτική σκέψη. Για αυτόν τον λόγο από τον Σεπτέμβριο εισάγονται νέες θεματικές όπως, ρομποτική, εθελοντισμός, οδική ασφάλεια, πρόληψη από εξαρτήσεις, επιχειρηματικότητα. Αυτές οι θεματικές θα εισαχθούν στο ωρολόγιο πρόγραμμα από το νηπιαγωγείο μέχρι και το γυμνάσιο. Σταθμισμένη θεματική για κάθε ηλικία».

Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσπάθειες για ενίσχυση της εκπαίδευσης με μόνιμο προσωπικό τονίζοντας ότι καλύφθηκαν 4.500 θέσεις στην ειδική αγωγή ενώ το υπουργείο αναμένει τους οριστικούς πίνακες για 10.500 εκπαιδευτικούς της γενικής εκπαίδευσης. Ακόμα έκανε γνωστό ότι ήδη, έχουν ετοιμαστεί 120 νέα προγράμματα σπουδών για τα σχολεία που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Σεπτέμβριο.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία, η κ. Κεραμέως ευχαρίστησε την εκπαιδευτική κοινότητα για την προσπάθεια ώστε τα σχολεία να είναι ασφαλή. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «έχουμε καταφέρει τα σχολεία μας να είναι ασφαλή. Όταν ξεκίνησε η πανδημία σε αυτήν τη φάση, είχαμε ένα ποσοστό κλειστών σχολείων και τμημάτων 0,9% ,τώρα έχουμε πέσει στο 0,2%-0,3%».

Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι σήμερα και στην εκπαίδευση υπάρχουν τα self test και το τεράστιο, όπως είπ, όπλο κατά της πανδημίας που είναι το εμβόλιο και, σύμφωνα με την υπουργό, υπάρχει μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών στους εμβολιασμούς.

Ερωτώμενη για άλλες αλλαγές που δρομολογούνται στην εκπαίδευση είπε:

«Δρομολογούνται διαρκώς αλλαγές. Τώρα συζητάμε ένα νομοσχέδιο που θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση σε συμπράξεις μεταξύ των δημοσίων πανεπιστημίων και ιδιωτικών φορέων στο ερευνητικό κομμάτι. Δρομολογούνται διαρκώς βελτιώσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα που καλύπτουν όλο το φάσμα από το νηπιαγωγείο μέχρι την διά βίου μάθηση».

Πηγή: skai.gr