Κλείσιμο

«Ιφιγένεια εν Ταύροις» στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων

Στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων δίνει απόψε την πρεμιέρα της καλοκαιρινής του παραγωγής - της τραγωδίας του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Ταύροις» - το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας.
Το έργο θα παρασταθεί στη Θεσσαλονίκη - έδρα του ΚΘΒΕ- στις 19, 20 και 21 Ιουλίου στο θέατρο Δάσους ενώ στις 28 και 29 Ιουλίου θα μεταφερθεί στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.
Τη σκηνοθεσία της παράστασης έκανε ο Γιώργος Μιχαηλίδης που χρησιμοποίησε τη μετάφραση του Κ.Χ.Μύρη.
Τον πρωταγωνιστικό ομώνυμο ρόλο της Ιφιγένειας ερμηνεύει η Μαρία Ναυπλιώτου, αυτόν του Ορέστη ο Νίκος Ψαρράς, του Πυλάδη ο Οδυσσέας Σταμούλης, του Α‹αγγελιοφόρου ο Κώστας Μπάσης, του βασιλιά Θόα ο Δημήτρης Καμπερίδης της θεάς Αθηνάς η Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη και του Β‹αγγελιοφόρου ο Αλέξης Σταυράκης.
Στην παράσταση συμμετέχει χορός γυναικών με κορυφαίες την Ξανθίππη Καραθανάση και την Κατερίνα Γιαμαλή. Η μουσική είναι του Γιώργου Χριστιανάκη.
Τραγωδία, σατυρικό δράμα ή μελόδραμα (κατά τους χαρακτηρισμούς που έδωσαν κατά καιρούς κορυφαίοι μελετητές ) η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» - από τα τελευταία έργα του Ευριπίδη παραστάθηκε για πρώτη φορά μεταξύ 414- 412 π.Χ - μετά την καταστροφή του αθηναϊκού στρατού και στόλου στη Σικελική εκστρατεία.
Το έργο διαδραματίζεται στη «βάρβαρη» χώρα Ταυρίδα (στη χερσόνησο της Κριμαίας όπου βρίσκονταν η αρχαία Σκυθία). Σύμφωνα με το μύθο, η Αρτεμις έκλεψε την Ιφιγένεια από το βωμό της θυσίας της (στην Αυλίδα) και τη μετέφερε στην Ταυρίδα όπου με εντολή του Βασιλιά Θόα τελούσε ανθρωποθυσίες, οδηγώντας στη σφαγή Έλληνες αιχμαλώτους. Ο Ορέστης φτάνει στην Ταυρίδα με εντολή του Απόλλωνα, για να κλέψει από το ναό το ιερό άγαλμα της θεάς. Συλλαμβάνεται μαζί με το φίλο του Πυλάδη και κινδυνεύουν να θυσιαστούν από την Ιφιγένεια, αλλά ?όλα έχουν αίσιο τέλος.
Μετά την αποψινή πρεμιέρα στους Φιλίππους η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» θα παρασταθεί στις 13 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο του Βουθρωτού στην Αλβανία και ακολουθεί περιοδεία ανα την Ελλάδα.
Πηγή: ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr