Η κλήση 112, τα οργανωμένα δίκτυα διακίνησης μεταναστών και η τουρκική προκλητικότητα έξω από Χάλκη

Του Μίλτου Σακελλάρη

Τρίτη 25 Αυγούστου, ώρα 16:00

Στο 112 λαμβάνουν μια κλήση: «Είμαι μετανάστης. Το πλοίο που μας μεταφέρει έχει ναυαγήσει», ήταν το μήνυμά του. Άμεσα σημαίνει συναγερμός. Τα στελέχη του Λιμενικού από την πρώτη στιγμή μιλούν  για ακόμη ένα ναυάγιο πλοίου, το οποίο μεταφέρει μετανάστες στην Ευρώπη μέσω της Ελλαδας. Κανείς όμως δεν μπορεί να φανταστεί πως πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια πλοίου με αλλοδαπούς, οι οποιοι βρήκαν ευκαιρία να περάσουν από την Τουρκία- μέσω διεθνών υδάτων- στην Ιταλία, υπό την καθοδήγηση τριών διακινητών.

10 παιδιά ανάμεσα στους διασωθέντες…

Μέσω της ενεργοποίησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας οι έμπειροι λιμενικοί εντόπισαν το στίγμα του κινητού με το οποίο ο ναυαγός  κάλεσε στο 112. Δύο ώρες μετά την κλήση, δυνάμεις του ελληνικού Λιμενικού Σώματος έχουν φτάσει 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης. Μετά από εκτεταμένες έρευνες εντοπίζουν το ναυάγιο. «Δεν φανταζόμασταν πως το πλοίο μετέφερε πάνω από 90 άτομα. Όταν φτάσαμε τους είδαμε όλους στη θάλασσα. Αρκετοί από αυτούς δεν είχαν καν σωσίβιο. Ανάμεσά τους ήταν και 10 παιδιά», αποκάλυψε στο skai.gr αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος ξενύχτησε στην προσπάθεια να σωθούν 96 ανθρώπινες ζωές. Οι περισσότεροι από τους ναυαγούς  ήταν Σομαλοί, Ιρακινοί, Σύριοι. Μεταξύ τους βρέθηκαν και κάποια άτομα τουρκικής καταγωγής, τα οποία δήλωσαν πως είναι Κούρδοι.  Μπορεί τα ύδατα στο συγκεκριμένο σημείο να είναι διεθνή, η Ελλάδα όμως έχει τη συγκεκριμένη περιοχή υπό την δική της εποπτεία, όσον αφορά την έρευνα, τη διάσωση αλλά και την ευθύνη για τις ανθρώπινες ζωές.

Άλλωστε, το συγκεκριμένο σημείο συμπίπτει και με το FIR Αθηνών. Σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς η περιοχή που έγινε το ναυάγιο εμπίπτει στην τουρκική περιοχή της έρευνας και διάσωσης. «Μας έχουν συνηθίσει σε αυτές τις συμπεριφορές. Είναι κάτι το οποίο πιστεύουν εδώ και χρόνια», σχολίασε αξιωματικός του Λιμενικού, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η επιχείρηση του Λιμενικού και η…ξαφνική εμφάνιση των Τούρκων…

Τα πλοία του Λιμενικού συντόνισαν λίγο πριν τις έξι το απόγευμα μία τεράστια επιχείρηση, ζητώντας τη συνδρομή ελικοπτέρου της αεροπορίας και δεσμεύοντας με αστραπιαίες κινήσεις παραπλέοντα πλοία. Μέχρι τις 11 το βράδυ είχαν διασωθεί συνολικά 96 άνθρωποι, άλλοι από τους λιμενικούς, άλλοι από πληρώματα των κοντινών πλοίων. Συνολικά 17 από τους 96 αλλοδαπούς βρέθηκαν πάνω σε πλοίο τουρκικών συμφερόντων, με σημαία Μάλτας, που τους περισυνέλλεξε υπό την καθοδήγηση των ελληνικών αρχών. Κι ενώ η επιχείρηση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί εμφανίζονται στο σημείο δύο τουρκικές ακταιωροί, οι οποίες δεν είχαν καμία δικαιοδοσία στο σημείο και δεν δήλωσαν στον Έλληνα επικεφαλής της έρευνας και διάσωσης την παρουσία τους στην περιοχή. Η μία από αυτές επικοινωνεί με το πλοίο τουρκικών συμφερόντων. 17 από τους μετανάστες μετεπιβιβάζονται στην ακταιωρό και μεταφέρονται τις πρώτες πρωινές ώρες στα τουρκικά παράλια. Το προαναφερθέν γεγονός έρχεται σε αντίθεση με όσα ορίζονται στη διεθνή σύμβαση για την έρευνα και διάσωση. Όπως έγινε γνωστό «η τουρκική πλευρά ζητούσε επίμονα τους μετανάστες». Η  δεύτερη τουρκική ακταιωρός κάνει  φωνητικές παρεμβολές μέσω ασυρμάτου στο κανάλι 16. Ένα Super Puma της πολεμικής αεροπορίας πέταξε στο σημείο για να παραλάβει έναν τραυματία ναύτη, μέλος πληρώματος πλοίου, το οποίο συμμετείχε στις έρευνες.  Σύμφωνα με τις μαρτυρίες  οι τούρκοι μιλούσαν στα ελληνικά και προσπαθούσαν να τους παραπλανήσουν. Ωστόσο δεν τα κατάφεραν. Όπως λένε ασφαλείς πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας απόπειρα εμβολισμού και άμεσος κίνδυνος να «γίνει ζημιά» δεν υπήρξε.

Οι ελληνικές αρχές μετέφεραν τελικά τους 77 αλλοδαπούς σε Κάρπαθο και Ρόδο. Στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην Περιφέρεια σήμανε συναγερμός. Οι αλλοδαποί απομονώθηκαν σε ειδικά σημεία και υποβλήθηκαν αμέσως σε τεστ για τον κορωνοϊό. Παράλληλα, τα στελέχη του Λιμενικού άρχισαν να λαμβάνουν καταθέσεις για να διαπιστώσουν πως ήρθαν στην Ελλάδα, πόσα άτομα επέβαιναν στη θαλαμηγό αλλά και ποιος τους καθοδήγησε. Όπως προέκυψε ανάμεσα στους διασωθέντες ήταν και οι τρεις διακινητές τους, οι οποίοι συνελήφθησαν. «Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια μέσω των ερευνών για να δούμε αν υπάρχουν αγνοούμενοι», λένε τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Τα οργανωμένα δίκτυα διακίνησης μεταναστών…

Όπως λένε στο skai.gr στελέχη του Λιμενικού το συγκεκριμένο σημείο στη Χάλκη είναι ένα από τα πολλά «περάσματα» των οργανωμένων δικτύων από την Τουρκία, τα οποία κάνουν παράνομες μεταφορές αλλοδαπών εδώ και αρκετά χρόνια. Τους τελευταίους μήνες οι αρμόδιοι έχουν καταγράψει τουλάχιστον 25 περιπτώσεις, με τους δράστες να ακολουθούν γραμμές σε διεθνή χωρικά ύδατα- σ.σ. για να αποφεύγουν τους ελέγχους- στην προσπάθειά τους να μεταφέρουν- κυρίως με ιστιοφόρα- τους μετανάστες στην Ιταλία. Οι αλλοδαποί πληρώνουν αδρά τη μεταφορά στην Ευρώπη. «Η τιμή μπορεί να ξεπεράσει τις 5.000 ευρώ το άτομο», μας λένε αρμόδιες πηγές.  Για το συγκεκριμένο φαινόμενο των κυκλωμάτων έχουν ενημερωθεί οι τουρκικές αρχές χωρίς ωστόσο να δείχνουν ιδιαίτερη ανταπόκριση.

Το μήνυμα της Ελλάδας και η επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων…

Το συγκεκριμένο περιστατικό συνιστά μια από τις μεγαλύτερες και πιο  πετυχημένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχει καταγραφεί στο Αιγαίο Πέλαγος, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής στοιχεία:

·        Τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό των διασωθέντων.

·        Το γεγονός ότι το συμβάν έλαβε χώρα κατά κύριο λόγο νύχτα.

·        Το γεγονός πως ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός διασωθέντων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, δεν φορούσαν σωσίβια.

·        Τον χρόνο ρεκόρ εντός του οποίου διασώθηκαν 96 αλλοδαποί.

Από το Λιμενικό πάντως διαβεβαιώνουν πως «θα προστατεύσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης» και ότι «θα κάνουμε ότι χρειάζεται για τη φύλαξη, πάντοτε με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή».
 

Πηγή: skai.gr