Η γνώση είναι δύναμη

Σε μήνυμά του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του αναλφαβητισμού, τη Δευτέρα, ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, επεσήμανε, ότι "η γνώση αποτελεί δύναμη δημιουργίας για τα άτομα και τις κοινωνίες''.

Δήλωσε ακόμη ότι η πρόσβαση στη γνώση συνιστά ακρογωνιαίο λίθο για την ελευθέρια, την δημοκρατία και την ανάπτυξη.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι ο αναλφαβητισμός αποτελεί τροχοπέδη στην πραγμάτωση των ανθρωποκεντρικών στόχων των σύγχρονων κοινωνιών, ειδικά σε μια εποχή, που η γενίκευση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και η οργάνωση των εκπαιδευτικών υποδομών προσφέρουν ανεξάντλητες μορφωτικές ευκαιρίες στη νέα γενιά, ενώ παράλληλα οι ψηφιακές τεχνολογίες και το διαδίκτυο έχουν μετατρέψει τον πλανήτη σε ένα οικουμενικό φόρουμ ανταλλαγής απόψεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο αναλφαβητισμός στην Ελλάδα, πλήττει κυρίως τον αγροτικό πληθυσμό, ακόμα και νέους 15 με 25 χρονών.
Συνήθη θύματα αποτελούν και οι μειονότητες, όπως οι τσιγγάνοι οι παλιννοστούντες, τα άτομα με αναπηρία και οι φυλακισμένοι.

"Αν κοινή επιθυμία και σταθερός σκοπός όλων μας είναι να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, οφείλουμε να ενεργοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας στο σύνολό τους. Κι αυτή η πορεία δημιουργικότητας και ελπίδας δεν μπορεί παρά να ξεκινά από τα σχολεία μας και να έχει ως αφετηρία την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού. Γιατί όλα είναι θέμα Παιδείας", είπε στο μήνυμά του ο υπουργός.

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών δύο ειδικά διαμορφωμένα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, που θα κυκλοφορήσουν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, θα αναγράφουν το μήνυμα "Ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις Γράμματα''.
Πηγή: skai.gr