Η φιλοζωία στην εκπαίδευση - Οι ΖωΕΣ μπαίνουν στα σχολεία της Θεσσαλονίκης

Της Σταματίνας Σταματάκου

Μία πολύ σημαντική εκπαιδευτική φιλοζωική δράση ξεκινά αυτή τη σχολική χρονιά στη Θεσσαλονίκη, καθώς μετά από πρωτοβουλία της εντεταλμένης για τα αδέσποτα του Δήμου Θεσσαλονίκης Δημοτικής Συμβούλου κ. Αρβανιτίδου Μαρίας, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 24/8/2020 ψηφίστηκε και αποφασίστηκε η είσοδος της ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ. σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γενικής και ειδικής αγωγής του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η πρόταση αγκαλιάστηκε θερμά από την αρχή τόσο από την κ. Ακριτίδου Δήμητρα, Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, μα κυρίως από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος είναι κι ο ίδιος κηδεμόνας σκύλου. Ο κ. Ζέρβας συνάντησε τη Διώνη, την ψυχή της ομάδας Ζω.Ε.Σ. πριν λίγους μήνες και είχε την ευκαιρία να μάθει από κοντά τη δραματική της ιστορία, καθώς είναι ένας πρώην αδέσποτος σκύλος που το 2011 βρέθηκε μαχαιρωμένος στον λαιμό και πυροβολημένος στα πόδια, πεταμένος να πεθάνει, διασώθηκε από την Κατερίνα Παπαποστόλου, την ιδρύτρια και δημιουργό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα παρουσιαστούν στα σχολεία, η οποία και την υιοθέτησε και αφού την εκπαίδευσε, μέσα από πάρα πολλές δυσκολίες. Σήμερα η Διώνη είναι εγκεκριμένη από το ΥΠΑΙΘ για όλα τα σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής της χώρας και πιστοποιημένη από το IFZ ως σκύλος εκπαιδευτικής διαμεσολάβησης, ενώ έχει συναντήσει περισσότερους από 200.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

Μαζί της στα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης θα μπουν και ο Axel με τον Ποθο, δύο επίσης πρώην αδέσποτοι σκύλοι που βρέθηκαν κακοποιημένοι από την κ. Παπαποστόλου και είναι σήμερα οι σκύλοι που συνοδεύουν την ομάδα στις φιλοζωικες ενημερώσεις.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα παρουσιαστουν στα σχολεία γενικής αγωγής είναι τα: "Ζώο... Φιλωντας μαθήματα άδολης αγάπης" & το "Δες μέσα από τα μάτια ενός αδέσποτου σκύλου", ενώ στα σχολεία ειδικής αγωγής το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 

"Θεραπευτική Αγκαλιά".

Βασικός πυλώνας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα παρουσιαστούν στους μαθητές είναι η εμφύτευση της αρετής της ενσυναίσθησης, η στάση ζωής του να μπαίνεις στη θέση του άλλου και να νιώθεις όπως εκείνος. Παράλληλα η εκμάθηση εννοιών όπως είναι η υπεύθυνη κηδεμονία σκύλου, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, η σχέση με τα αδέσποτα ζώα, η υιοθεσία σκύλου και οι κανόνες ευζωίας του, ο σεβασμός σε όλα τα ζώα και οι τρόποι αρμονικής συνυπαρξης μαζί τους. Οι μαθητές θα έχουν τη χαρά να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα που ειναι βασισμένα στη διάδραση και στην πολυθεματικοτητα. Όπου το οπτικοακουστικό υλικό, το θεατρικό παιχνίδι, η μουσική, οι δραματοποιήσεις, η αφήγηση παραμυθιού, η δημιουργική γραφή, η βιωματική επαφή με σκύλους θα σταθούν αρωγοί αυτής της τόσο αξιέπαινης προσπάθειας. Η δημιουργός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ιδρύτρια της ΑΜΚΕ Ζω.Ε.Σ. Κ. Κατερίνα Παπαποστόλου, Εκπαιδευτικός, Ζωοθεραπεύτρια και Συγγραφέας, έχει μια τεράστια εμπειρία και είναι απόλυτα επιστημονικά καταρτισμένη στο θεμα της φιλοζωικής εκπαίδευσης παιδιών και ενηλίκων, καθώς η πορεία της μέσα στα σχολεία και η εκπόνηση εκπαιδευτικών φιλοζωικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων μετρά ήδη 22 χρόνια και δεν έχει σταματήσει στιγμή μέχρι σήμερα. Ενώ παράλληλα έχει εξειδικευτεί στην ειδική αγωγή, έχοντας κάνει και σπουδές ζωοθεραπειας, ώστε στα ειδικά σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης να εισαχθεί ένα πρόγραμμα κατάλληλο για τους μαθητές του.

Οι Ζω.Ε.Σ. έχοντας μέχρι σήμερα επισκεφθεί περισσότερα από 550 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και έχοντας εκπαιδεύσει φιλοζωικα περισσότερους από 350.000 μαθητές αποτελούν μια σημαντική εθελοντική ομάδα στη χώρα καθώς οραματίζονται έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι και τα ζώα θα συνυπάρχουν. Ενώ μαζί με άλλες εκπαιδευτικές δράσεις άλλων σημαντικών εθελοντικών ομάδων στη χώρα, μας δίνουν την ελπίδα πως θα έρθουν για τα πλάσματα αυτά καλύτερες και πιο φωτεινές μέρες.

Οι εκστρατείες φιλοζωικών ενημερώσεων σε όλα τα σχολεία Δήμων της χώρας είναι μια πολύ σημαντική κίνηση σχετικά με τη ριζική αλλαγή των φιλοζωικών αντιλήψεων αλλά και την αλλαγή της καθημερινότητας των αδέσποτων ζώων μιας που οι εκπαιδευόμενοι θα γνωρίζουν τους τρόπους σωστής προσέγγισης τους, θα υιοθετούν απόλυτα υπεύθυνα και θα στέκονται δίπλα στα κατοικίδια τους μέχρι το τέλος της ζωής τους ως υπεύθυνοι κηδεμόνες τους.

Μακάρι η κίνηση του Δήμου Θεσσαλονίκης να ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι της χώρας καθώς οι αλλαγές έρχονται μονάχα από τις πράξεις μας. 

 

Πηγή: skai.gr