Η Ελλάδα «αεροπορική γέφυρα» για τους τουρίστες - Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ

Καθώς το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου αναμένεται την 1η Ιουνίου, πολλοί τουρίστες δηλώνουν την πρόθεσή τους να επισκεφτούν την Ελλάδα για ασφαλείς διακοπές.

Ξένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την επιθυμία των τουριστών να επισκεφτούν την Ελλάδα ειδικά μετά το άνοιγμα των συνόρων χωρίς την επιβολή καραντίνας στους ταξιδιώτες.

Όπως ανέφερε και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στο BBC, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την ελεύθερη είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσων ταξιδεύουν από την Ελλάδα.

Οι Times σε ανάλογο δημοσίευμά τους, γράφουν πως η Ελλάδα έχει προτείνει το άνοιγμα μιας «αεροπορικής γέφυρας» με το Ηνωμένο Βασίλειο για να επιτρέπεται στους Βρετανούς παραθεριστές να ταξιδεύουν με ασφάλεια στη χώρα χωρίς να υπόκεινται σε περιορισμούς καραντίνας.

Η Telegraph, αντιστοίχως, αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας θα μπορούσαν να ανοίξουν «αεροπορικές γέφυρες» για παραθεριστές του Ηνωμένου Βασιλείου σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων τους, καθώς οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου κλήθηκαν να επανεξετάσουν τα «μπερδεμένα» σχέδια περί 14ήμερης καραντίνας.

Ανώτεροι υπουργοί ή αξιωματούχοι από τις τέσσερις χώρες αποκάλυψαν κινήσεις για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο τον επόμενο μήνα, μετά την πρόταση του υπουργού Μεταφορών Grant Shapps για «αεροπορικές γέφυρες» με άλλα κράτη που έχουν χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η BILD σε πρωτοσέλιδό της ανέφερε ότι «το καλοκαίρι σώθηκε» από κάποιες χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα, που θέλουν να ξεκινήσουν τη σεζόν. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι στην Ελλάδα ο τουρισμός συνεισφέρει το 20,6% του ΑΕΠ, εξασφαλίζοντας απασχόληση σε ένα εκατομμύριο εργαζόμενους, ενώ η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να «ανοίξει» τη χώρα για τους ξένους επισκέπτες από την 1η Ιουλίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, όπως αναφέρει η Die Welt, ήθελε να συζητήσει με τους συναδέλφους του από δημοφιλείς γερμανικούς προορισμούς διακοπών πώς μπορούν να χαλαρώσουν σταδιακά οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω πανδημίας. Στη βιντεοδιάσκεψη συμμετείχαν Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία, Ελλάδα, Κροατία, Πορτογαλία, Μάλτα, Σλοβενία, Κύπρος και Βουλγαρία.

Ενδεικτικό του θετικότατου κλίματος που υπάρχει στο εξωτερικό για την πιθανότητα διακοπών στην Ελλάδα είναι και το άρθρο της SZ. Στο κείμενο γίνεται αναφορά για αύξηση των κρατήσεων βάσει στοιχείων που διαθέτουν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Επίσης, σημαντική αύξηση των κρατήσεων για την Ελλάδα, τις Βαλεαρίδες Νήσους και την Πορτογαλία καταγράφουν γερμανικές τουριστικές εταιρίες, οι οποίες συντονίζονται με τους τουριστικούς προορισμούς προκειμένου να προσφέρουν στους πελάτες τους ασφαλείς διακοπές.

Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), η TUI αναφέρει σημαντική αύξηση των κρατήσεων για ταξίδια προς τις Βαλεαρίδες Νήσους, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, ενώ η DER Touristik βλέπει αυτή τη στιγμή αυξανόμενη ζήτηση σε χαμηλό επίπεδο ειδικά για την Μαγιόρκα και τις Βαλεαρίδες Νήσους στο σύνολό τους, τα Κανάρια, τις Μαλδίβες, την Ελλάδα, την Τουρκία, το Μεξικό και την Καραϊβική. Η Alltours αναφέρει κρατήσεις ειδικά για την Μαγιόρκα, ενώ ακολουθούν η Αττάλεια, η Κρήτη και τα Κανάρια Νησιά.

«Όταν τουριστικοί προορισμοί, όπως η Ελλάδα ή η Κροατία, στέλνουν το μήνυμα ότι θέλουν να ανοίξουν για τουρίστες, αυξάνεται αμέσως η ζήτηση. Αυτό συμβαίνει πολύ, ανάλογα με τις ειδήσεις», δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου FTI Ραλφ Σίλερ.

Εκπρόσωπος της TUI δηλώνει ταυτόχρονα στην Handelsblatt ότι τις προηγούμενες εβδομάδες η εταιρία συντονίστηκε με τις κυβερνήσεις των χωρών καλοκαιρινών διακοπών «και χαιρετίζει την δυνατότητα να μπορούμε να προσφέρουμε καλοκαιρινές διακοπές». Οι διοργανωτές έχουν καταρτίσει κατάλογο μέτρων προστασίας για τα ταξίδια εν μέσω εποχής κορονοϊού, αναφέρει και διευκρινίζει ότι, «σε στενή συνεργασία με τις χώρες καλοκαιρινών διακοπών, θα προσφέρουμε στους φιλοξενούμενους μας ασφαλείς διακοπές». Το ενδιαφέρον των Γερμανών να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές στη Μεσόγειο είναι υπαρκτό, τονίζει «και θα λάβει τώρα νέα ώθηση».

Ελλάδα, Κύπρος, αλλά και ...Μαγιόρκα

Μιλώντας στην BILD ο Φρίντριχ Γιούσεν, επικεφαλής της TUI, του μεγαλύτερου γερμανικού τουρ οπερέιτορ, επισημαίνει ότι «κατ’ αρχάς θα πρέπει η Γερμανία να ανοίξει τα σύνορα. Από κει και πέρα στην πρώτη θέση (των προορισμών) είναι ασφαλώς η Μαγιόρκα. Τα ξενοδοχεία εκεί έχουν μπει σε περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και μπορούν αμέσως να αρχίσουν να φιλοξενούν επισκέπτες. Το ίδιο καλή προετοιμασία για τον καλοκαιρινό τουρισμό έχουν κάνει Ελλάδα, Κύπρος, Κροατία και Βουλγαρία. Και φυσικά η Αυστρία και η Δανία». 

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που σε ένα ξενοδοχείο εμφανιστεί κρούσμα; Θα επιβληθεί καραντίνα σε όλους τους επισκέπτες; «Αυτό ακριβώς θέλουμε να αποφύγουμε», λέει ο Γιούσεν. 

«Στην Ελλάδα για παράδειγμα θα υπάρχουν ελεύθερα ξενοδοχεία, ώστε να μεταφερθούν εκεί επισκέπτες, σε περίπτωση που προσβληθούν από τον ιό».  

H Ελλάδα στον ξένο τύπο

Πολλά ήταν τα αφιερώματα στον ξένο τύπο τόσο για το πόσο καλά διαχειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση τον κορωνοϊό, όσο και για το άνοιγμα των παραλιών και της σεζόν. 

Τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για την οργάνωση στις παραλίες και την αυστηρή τήρηση των μέτρων για αποφυγή μετάδοσης του ιού.
 

Πηγές: DW, Telegraph, Times