Η Αλβανία απαλλοτριώνει περιουσία της ελληνικής μειονότητας για τουρισμό

Νέα σύννεφα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Το υπουργικό συμβούλιο της Αλβανίας αποφάσισε να παραχωρήσει προς τουριστική αξιοποίηση τεμάχια γης που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής μειονότητας, κυρίως στην Χειμάρρα, σύμφωνα με την ελληνική διπλωματία.

Η εξέλιξη προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Αθήνας, η οποία ζήτησε ανάκληση του μέτρου, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι η συμπεριφορά της Αλβανίας δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις που έχει ως υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η ενέργεια των Τιράνων συνιστά «κατάφωρη παραβίαση» των δικαιωμάτων των ελλήνων ομογενών. Προσθέτει πως το επίμαχο μέτρο αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά και σε προγενέστερες αποφάσεις αλβανικών δικαστηρίων.

Το νομοσχέδιο που προβλέπει την μεταφορά των οικοπέδων στο υπουργείο Τουρισμού της Αλβανίας δεν έχει ακόμα ψηφιστεί και η ελληνική διπλωματία καλεί τα Τίρανα να επανεξετάσουν το κείμενο ώστε «να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες».

Το ΥΠΕΞ επισήμανε πως τέτοιες ενέργειες «δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της». Στο παρελθόν η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας θα κριθεί εν πολλοίς από τον σεβασμό στα δικαιώματα, και ειδικά στην περιουσία, της ελληνικής μειονότητας.

«Το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γείτονα Αλβανία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Για απαράδεκτη απόφαση από την πλευρά της κυβέρνησης Ράμα έκανε λόγο ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος. Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως η «αμήχανη πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί αποθρασύνει» τα Τίρανα.



Οι σχέσεις με την Αλβανία έχουν εισέλθει σε μία δύσκολη φάση το τελευταίο δίμηνο, αρχής γενομένης με τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα από πυρά αλβανών αστυνομικών στους Βουλιαράτες. Οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Ακολούθησε η καταγγελία του αλβανικού ΥΠΕΞ πως η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα βιώνει «άνευ προηγουμένου εκστρατεία μίσους και βίας» κι ότι οι ελληνικές Αρχές κωλυσιεργούν εσκεμμένα στην διερεύνηση ανθρωποκτονιών αλβανών πολιτών.

Οι καταγγελίες της γειτονικής χώρας αποκρούστηκαν άμεσα από το υπουργείο Εξωτερικών και την Αστυνομία.

Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης