Γηροκομείο-Χανιά: Σοκάρουν οι καταγγελίες -Ηλικιωμένοι πνίγηκαν και πέθαναν, επειδή βιάζονταν να τους ταΐσουν

Συνεχίζουν να βγαίνουν στο φως καταγγελίες που σοκάρουν σχετικά με την κακομεταχείριση ηλικιωμένων στο γηροκομείο στα Χανιά. Συγγενείς των ανθρώπων που πέθαναν μέσα στο γηροκομείο καταγγέλλουν πως οι ηλικιωμένοι υποσιτίζονταν.

Μια πρώην εργαζόμενη στο γηροκομείο σοκάρει με τις αποκαλύψεις για τις συνθήκες που επικρατούσαν.

«Πάρα πολλούς θανάτους είδα εγώ. Τώρα τι να σας πω, γύρω στα… 25-30 άτομα ήταν σίγουρα.»

Καταγγέλλει, μάλιστα, πως ηλικιωμένοι πνίγηκαν και πέθαναν, επειδή βιάζονταν να τους ταΐσουν.

«Εμένα ήταν το χειρότερο αυτό, όταν ήταν να φάνε, μέσα σε μισή ώρα να ταΐσεις 60 άτομα για να προλάβεις να τους ξαπλώσεις. Και με το ζόρι τους ταΐζαμε όλο το πιάτο. Δηλαδή στους καταθλιπτικούς, που ξέρετε δεν έχουν όρεξη, ή στους ανοιακούς που έπρεπε να περιμένεις να μασήσουν, πολλές φορές και είχαμε και περιπτώσεις που υπέκυψαν άνθρωποι.»

Σχεδόν όλοι οι συγγενείς που έχασαν τον άνθρωπό τους στο γηροκομείο καταγγέλλουν πως μέσα σε λίγο καιρό, έβλεπαν τους ηλικιωμένους φανερά αδυνατισμένους και να έχουν χάσει τα λογικά τους.

Ο Δημήτρης Παρδαλάκης είχε τη μητέρα του για 3 μήνες στο γηροκομείο και όπως αποκαλύπτει στον ΣΚΑΪ της άλλαξαν την αγωγή χωρίς να τον ενημερώσουν.

«Δεν έτρωγε όταν την πήρα, στις 90 μέρες που έκατσε, έχασε γύρω στα 15 κιλά. Είχε άρνηση στο φαγητό. Μετά ψαχτήκαμε λίγο παραπάνω, από έναν γιατρό και είδα στον ΑΜΚΑ της ότι έπαιρνε φάρμακα που δεν τα είχε πάρει ποτέ στη ζωή της, ψυχοφάρμακα, ακόμα και στεντόν.», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου, κάνει λόγο για ψέματα από συγκεκριμένους υπαλλήλους που απολύθηκαν από τη μονάδα.

«Όλα αυτά που ακούγονται για εμάς είναι ανυπόστατα, είναι ψευδείς οι καταγγελίες, εδώ πέρα κάνουμε ό,τι πρέπει όσον αφορά τους φιλοξενούμενους της μονάδας. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη, η αλήθεια θα φανεί.»

Συγκλονιστική είναι και η περιγραφή μιας πρώην εργαζόμενης στο γηροκομείο.

«Οι άνθρωποι μπαίνανε υγιείς και βγαίνανε καταθλιπτικοί, αν βγαίνανε ποτέ. Μας είχαν βάλει να υπογράψουμε το απόρρητο, να μην μιλήσουμε για το τι συμβαίνει εκεί. Βίωσα την υποκρισία, το ψέμα, πάρα πολλά ψέματα στους συγγενείς. Ειδικά μετά που σταμάτησαν τα επισκεπτήρια, λόγω κορωνοϊού, μεταμορφώθηκαν σε τέρατα όλοι.»

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αργότερο μετά το Πάσχα αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες σε ανθρώπους της μονάδας φροντίδας των ηλικιωμένων.

Στο μικροσκόπιο ύποπτες μεταβιβάσεις ακίνητων και διαθήκες θυμάτων

Οι αρχές ερευνούν, επίσης, τις διαθήκες που ίσως άλλαξαν τελευταία στιγμή οι ηλικιωμένοι, τυχόν δωρεές που έκαναν οι τρόφιμοι, αλλά και τους λογαριασμούς του ιδρύματος.

Ο ΣΚΑΪ επικοινώνησε με πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου, από την οποία ξεκίνησε η έρευνα των αρχών, και η ίδια αφήνει να εννοηθεί πως η ιδιοκτησία στόχευε στην περιουσία των τροφίμων.

«Έχω δώσει κατάθεση 14ων σελίδων, τα έχω πει όλα, από εμένα ξεκίνησε η έρευνα. Έβλεπα αστυνομικούς να έρχονται ως μάρτυρες σε δηλώσεις που έκαναν ηλικιωμένοι με άνοια.»

Η συγκεκριμένη πρώην εργαζόμενη υποστηρίζει πως μέσα στο γηροκομείο, ψέκαζαν ακόμα και με εντομοκτόνο πάνω σε κεφάλια ηλικιωμένων, για να καταπολεμήσουν τις ψείρες.

Οι αρχές ερευνούν συνολικά 73 θανάτους που σημειώθηκαν στο ίδρυμα μέσα σε 1,5 χρόνο, οι περισσότεροι από ανακοπή καρδιάς, όπως υπέγραφε ανελλιπώς, ο ίδιος εξωτερικός γιατρός της μονάδας. 

Τα δύο βασικά στοιχεία που ερευνούν οι αρχές

Δύο είναι τα κύρια στοιχεία που εξετάζουν οι αστυνομικές αρχές. Το ένα αφορά τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο γηροκομείο και σχετίζονται με τους θανάτους των ηλικιωμένων και το άλλο τις περίεργες μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων από τρόφιμους του γηροκομείου. 

Υπάρχει τουλάχιστον μια περίπτωση περίεργης μεταβίβασης ακινήτου που έγινε από άνθρωπο που είχε δηλώσει πληρεξούσιος του πραγματικού ιδιοκτήτη, ενός τρόφιμου δηλαδή του γηροκομείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ακίνητο μεταβιβάστηκε στο ¼ της αντικειμενικής αξίας του. Έκανε 180.000 ευρώ και μεταβιβάστηκε για 50.000.

Ερευνάται εξονυχιστικά η διαδικασία κατά την οποία έγινε η μεταβίβαση, ενώ αναμένεται και πολύ σύντομα να υπάρχουν εξελίξεις μετά την παρέμβαση του Αρείου Πάγου.
 

Πηγή: skai.gr