Κλείσιμο

Γηροκοκομείο στα Χανιά: Καταγγελίες για νέες ύποπτες μεταβιβάσεις ακινήτων και κακοποιήσεις ηλικιωμένων

Nέες συγκλονιστικές καταγγελίες για την υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά έφερε σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο ΣΚΑΪ. 
Συγγενείς τροφίμων μίλησαν στην κάμερα για κακοποίηση των δικών τους ανθρώπων, αλλά και για υποχρεωτικές αλλαγές διαθήκης, ενώ η διοίκηση της δομής επιμένει να αρνείται όλες τις κατηγορίες, καταθέτοντας μάλιστα αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

«Νοσηλεύτηκε στο Αγία Σκέπη- Άουσβιτς, σε αθλία κατάσταση, την επισκεπτόμουν και έβλεπα τραγικές εικόνες, δεμένους ανθρώπους, θα καταθέσω και φωτογραφίες», δήλωσε χαρακτηριστικά συγγενής θύματος. 

Έξω από το κατώφλι του εισαγγελέα, συγγενής ηλικιωμένης που πέθανε στο γηροκομείο των Χανίων, κατήγγειλε στον ΣΚΑΪ πως της άρπαξαν την περιουσία, ενώ η γυναίκα είχε άνοια, καθώς είχε περάσει δύο εγκεφαλικά.

«Έχω έγγραφα και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υψηλά ιστάμενο πρόσωπο στην ιεραρχία της Κρήτης, μεσολάβησε ώστε η περιουσία της … μου, η οποία ήταν σε αρχική άνοια, κ με δύο εγκεφαλικά στο νοσοκομείο, μεταφέρθηκε σε μονές και γενικότερα στην εκκλησία της Κρήτης», σημείωσε ο συγγενής της άτυχης γυναίκας.

Αποκλειστικές πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν πως η εν λόγω περιουσία μεταβιβάστηκε στην εκκλησία.. σε Μητροπόλεις και Μονές.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, συγγενείς της ηλικιωμένης κατήγγειλαν άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο γηροκομείο των Χανίων.

«Έβλεπα ότι έχανε κιλά, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, έπεφτε… Κάποια στιγμή, πήγα μια μέρα, την τελευταία φορά που πήγα, την έψαχνα, τους έψαχνα, από εκεί από εδώ, ρωτώ, τίποτα, τίποτα, κανείς δεν μου έλεγε. Μιλιά! Άσε που για να πάω είχαν δώσει εντολή να μην πάει κανείς...Ούτε χωριανός, ούτε τίποτα. Άνθρωπος να μην πηγαίνει μέσα. Εγώ με τον τσαμπουκά, να σου δώσω να καταλάβεις, έμπαινα μέσα και μια στιγμή, κάποια στιγμή, την έχασα και την είχανε, ήταν κάτω, στο μπάνιο, την είχανε κάτω στο υπόγειο, ήταν ένα μπάνιο, δεν κατέβηκα εγώ και την είχανε ξεχάσει εκεί. Ωχ, μου λέει η νοσοκόμα, και την είχαν ξεχάσει 2 ώρες; 3 ώρες; Την βγάλανε πάνω, ήταν παγωμένη, την ξαπλώνανε…», σημείωσε συγγενικό πρόσωπο άλλου θύματος.

Στις καταγγελίες απάντησε ο επίσκοπος Δορυλαίου.

«Υπάρχει συμβολαιογράφος, η οποία συνέταξε τη διαθήκη της μέσα στο νοσοκομείο. Η γυναίκα λοιπόν αυτή, την πήρανε 3 ή 4 οικογένειες αν θυμάμαι καλά στην Κάινα. Κάθισε από 1 μέχρι 1,5 μήνα, δεν την άντεχαν γιατί ήταν πολύ διεγερτική. Και αυτά που άφησε στην εκκλησία, δεν τα ζητήσαμε εμείς, "θέλουμε να μας τα δώσεις με το έτσι θέλω". Και όταν είχε σώας τας φρένας, έγραφε στην εκκλησία, έχει γράψει στην ενορία της, είχε γράψει στον παπά του χωριού της, δεν έχει γράψει σε μας», απάντησε ο επίσκοπος. 

Κι άλλη ύποπτη μεταβίβαση ακινήτου

Οι αρχές ωστόσο ερευνούν άλλη μια περίεργη μεταβίβαση ακινήτου.

Ηλικιωμένη με άνοια, έμεινε στο γηροκομείο την περίοδο 2013 – 2017. Με ειδικό πληρεξούσιο, η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου φέρεται να πούλησε ακίνητο της ηλικιωμένης σε πρόσωπο του φιλικού της περιβάλλοντος. Ενώ το ακίνητο είχε αντικειμενική αξία 170.000 ευρώ,τελικά πουλήθηκε έναντι μόλις 50.000 ευρώ.  Και αυτά μάλιστα δόθηκαν ως μετρητά στην ηλικιωμένη που βρισκόταν στη δομή, με άνοια.

Με αναφορά στον Άρειο Πάγο, ο δικηγόρος του γηροκομείου ζητά να εξεταστούν ως μάρτυρες περισσότερα από 50 άτομα προκειμένου να καταθέσουν για τις συνθήκες στο γηροκομείο..

«Δεν μπορεί επί 12 χρόνια να μην υπάρχει τίποτα και ξαφνικά να υπήρξε αυτός ο ορυμαγδός. Σίγουρα η ελληνική δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της όπως το πράττει πάντα και θα καλέσει αυτούς τους 53 ανθρώπους. Δεν μπορώ να ακούω ιστορίες ότι εκεί έβγαζαν τις χρυσές μασέλες, ότι τους ψέκαζαν με αεροζόλ και αυτό που άκουσα τελευταία, ότι "εγώ έβλεπα τον πατέρα μου να τον κακοποιούν», σημείωσε ο δικηγόρος του γηροκομείου Χανίων, Νίκος Ρουσσόπουλος. 

Και η Μαρία Παπαδάκη έχασε τον πατέρα της στο γηροκομείο των Χανίων.

Την τελευταία ημέρα που βρισκόταν στη μονάδα και φώναζε να τον πάρει από εκεί και να τον μεταφέρει σε άλλη δομή, της έλεγαν πως ο πατέρας της είναι καλά, με 36 πυρετό και οξυγόνο 97%.

Σε 15 λεπτά, όταν έφτασε στο νοσοκομείο των Χανίων της είπαν ότι ο πατέρας της έχει 41 πυρετό κ πεθαίνει. «Αυτή ήταν η αρχή του τέλους για τον πατέρα μου, δεν ξανασηκώθηκε ποτέ, επακολούθησε μια πορεία καθοδική η οποία δυστυχώς οδήγησε στον θάνατό του, 1,5 μήνα μετά», κατήγγειλε η ίδια.

Ως δικηγόρος, υπέβαλε έγκληση πέρυσι τον Σεπτέμβριο για έκθεση σε βαριά σωματική βλάβη. Όμως, δεν φανταζόταν τι θα επακολουθούσε.

«Όταν 2 μήνες μετά ήρθαν με δική τους πρωτοβουλία, οι άγνωστοι τότε υπάλληλοι κ άρχισαν μου περιγράφουν τι γινεται εκεί μέσα, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, θεωρώ ότι αυτό που πραγματικά τελέστηκε, ήταν θανατηφόρος έκθεση», πρόσθεσε η κ. Παπαδάκη.

Εκταφή ηλικιωμένης

Στον ΣΚΑΙ μίλησε και ο γιος της ηλικιωμένης που πέθανε στην Αγία Σκέπη, για την οποία έγινε εκταφή σορού ώστε να εξακριβώσουν τις ακριβείς συνθήκες θανάτου της.

«Έπεσε, χτύπησε, είχε αιμορραγία, την τουλουπάνιαξαν στο κεφάλι για να μην χύνεται αίμα. Δεν την έραψαν, δεν έκαναν τίποτα, και την άφησαν εκεί 3 μέρες μέχρι να πεθάνει. Αυτό είναι κατ' εξακολούθηση φόνος. Καθόταν εκεί μέχρι να τελειώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν διαπιστωθεί ευρήματα κακοποίησης.. εκκρεμούν ωστόσο οι ιστολογικές εξετάσεις που θα δώσουν απαντήσεις για τις συνθήκες θανάτου της ηλικιωμένης.

Έρευνες ΕΛΑΣ

Στο μεταξύ, προς δύο κατευθύνσεις κινούνται οι έρευνες της αστυνομίας. Η πρώτη έχει να κάνει με τις κακοποιήσεις, με τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ηλικιωμένων, και με τις πάρα πολλές καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και με τις καταθέσεις ενώπιον των ανακτριτικών αρχών. 

Ο δεύτερος δρόμος των ερευνών σχετίζεται με τις περίεργες μεταβιβάσεις είτε σε φιλικά προς το ίδρυμα πρόσωπα είτε προς την εκκλησία με ανθρώπους που μετά τη μεταβίβαση κατέληξαν στο ίδρυμα. Η συγκεκριμένη υπόθεση μάλιστα στέλνει την έρευνα και σε χρόνια πριν το 2020. 

Τέλος, υπάρχει μια καταγγελία και για εμπλοκή αστυνομικών, την οποία ερευνούν οι αρχές.

Πηγή: skai.gr