Κλείσιμο

Γιατροί του Κόσμου: Με κινητή μονάδα για την θωράκιση των αστέγων από τον κορωνοϊό 

Με κινητή μονάδα οι Γιατροί του Κόσμου κάνουν επιτόπιες παρεμβάσεις σε περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, με στόχο τη θωράκιση του άστεγου πληθυσμού, που δεν έχει ούτε πληροφόρηση, ούτε προστατευτικά μέσα από τον κορωνοϊό.

Οι Γιατροί του Κόσμου χαρτογραφούν περιοχές,  διερευνούν και καταγράφουν τις ανάγκες των ανέστιων.  Συζητούν μαζί τους, τους ενημερώνουν και τους προσφέρουν kit υγιεινής, τα οποία περιέχουν σαπούνι, αντισηπτικό υγρό, ενημερωτικό φυλλάδιο, γάντια και μάσκες.¨

«Η ιστορία γράφεται σήμερα στους νοσοκομειακούς θαλάμους και στις ΜΕΘ αλλά και στο κέντρο της Αθήνας  και στο λιμάνι του Πειραιά,  πλάι στους υπνόσακους από κουρέλια των  ατόμων «δίχως σταθερές συντεταγμένες», που κοιμούνται κουλουριασμένα σε εισόδους κτιρίων , παγκάκια και πάρκα. Είναι οι δικοί μας άνθρωποι που δεν έχουν ένα σπίτι για να μείνουν μέσα, έτσι ώστε να προστατευτούν από τον COVID- 19 και κατ’ επέκταση να προστατεύσουν – με τη σειρά τους – όλους εμάς», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωση.

Και συνέχισε: «Πως μπορούμε να περιμένουμε από μία κατηγορία συνανθρώπων μας- στους οποίους  η πολιτεία έχει γυρίσει την πλάτη- να αναλάβουν την ατομική τους ευθύνη;»

«Το βρετανικό περιοδικό Big Issue  ήταν από τα πρώτα που έθεσαν, πριν από λίγες ημέρες, το ερώτημα «πως απομονώνεται και πως προφυλάσσεται από τον κορωνοϊο ένας άστεγος;» θίγοντας την απουσία λήψης μέτρων για τα πιο ευάλωτα άτομα των μητροπόλεων , που βιώνουν ακραία φτώχεια και θεωρούνται ομάδες υψηλού κινδύνου.  Και αυτό αφορά τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα.   Η λίστα των κρατών είναι πια ανεξάντλητη.  Και το στοίχημα  δεν είναι άλλο από τη δημιουργία μίας κοινότητας ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης. Μένουμε όλοι σπίτι; Και εκείνοι που δεν έχουν; Είναι συλλογική μας ευθύνη η θωράκιση τους. Για την προστασία τους, για την προστασία μας», κατέληξε η ανακοίνωση των Γιατρών του Κόσμου.