Γιατί και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έγινε στόχος του τουρκικού Tύπου

Γιατί και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έγινε στόχος του τουρκικού Tύπου

Με πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο «Ο Αρχιεπίσκοπος ξεπέρασε τα όρια» η εφημερίδα «Χουριέτ» σήμερα δίνει συνέχεια στις έντονες επικρίσεις που προκάλεσαν στην Τουρκία οι δηλώσεις Ιερώνυμου για την Αγία Σοφία. 

Tο δημοσίευμα δίνει έμφαση στην έκφραση του Αρχιεπισκόπου της Ελλάδας ότι «η Τουρκία δεν θα τολμήσει να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί», ενώ αναφέρεται και στη γενικότερη αντιδραστική στάση της Ελλάδας απέναντι στο θέμα, ακόμη και με διοργάνωση ειδικών λειτουργιών-δεήσεων στην Πάτρα για να μη γίνει η Αγία Σοφία τζαμί. 

Ενδεικτικά, τα πρωτοσέλιδα που "αναφέρονται" στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Σοζτζού (αντιπολιτευτική εφημερίδα)
Έκτακτο: Δήλωση για την Αγία Σοφία από τον Αρχιεπίσκοπο στην Ελλάδα που θα προκαλέσει κρίση!

Star (φιλοκυβερνητικό κανάλι)
Δήλωση που ξεπερνά τα όρια από τον Έλληνα Αρχιεπίσκοπο σχετικά με την Αγία Σοφία: Η Τουρκία δεν τολμάει

Χαμπέρ7 (ιστοσελίδα)
Θρασεία δήλωση από τον ηγέτη της ορθοδοξίας στην Ελλάδα: Δεν θα τολμήσουν

ΣαμπίτΧαμπέρ (ιστοσελίδα)
Βαριά πρόκληση από τον Έλληνα Αρχιεπίσκοπο προς τους Τούρκους

Μιλάτ (εθνικιστική εφημερίδα)
Προκλητικές κουβέντες! Οι Τούρκοι δεν θα τολμήσουν

Μιλί Γκαζετέ (εθνικιστική εφημερίδα)
Δήλωση-σκάνδαλο από τον Έλληνα Αρχιεπίσκοπο

 
Ο Ερντογάν κάνει την επανάστασή του
 
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Τουρκικών Ερευνών στην Ουάσιγκτον, Σονέρ Τσαγατάι, εκτιμά πάντως στην τουρκική δεξαμενή σκέψης Al-Monitor ότι «ο Ερντογάν έναν αιώνα μετά κάνει την επανάστασή του, φέρνοντας την Τουρκία στο σχήμα που ο ίδιος επιθυμεί: κοινωνικά συντηρητική, πολιτικά ισλαμική και με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή. Χρησιμοποιεί την Αγία Σοφία για να βάλει την υπογραφή του στη δική του επανάσταση, μία θρησκευτική επανάσταση, που στόχο έχει να πλημμυρίσει με θρησκεία το δημόσιο χώρο της Τουρκίας, από την εκπαίδευση μέχρι και την κυβέρνηση».
 
 Στόχος του Ερντογάν η αποδόμηση Ιμάμογλου μέσω Αγίας Σοφίας
 
Από την άλλη, ο Οζγκιούρ Ουνλουχισαρτζικλί, διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου Marshall στην Άγκυρα εκτιμά ότι ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να αποδομήσει τη δημοτικότητα του εν δυνάμει πολιτικού του αντιπάλου, δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, τοποθετώντας τον στη «λάθος» πλευρά, δηλ. του αντιρρησία, για να πολώσει τη συζήτηση. Διότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας έχει μεγάλη λαϊκή αποδοχή, αλλά ο Ιμάμογλου αντιτίθεται λέγοντας ότι γίνεται τροφή στις… πολιτικές ορέξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος αναλυτής υποστηρίζει ότι «ο στόχος είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος σε περίπτωση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, θα αναγκαστεί να απαντήσει, ως κοσμοπολίτης που είναι».

Πηγή: SIGMALIVE