Γιατί δεν πρέπει να γίνουμε Σιγκαπούρη: Ο Ηλίας Μόσιαλος μιλά για τη χρέωση νοσηλείας ανεμβολίαστων

Πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει η αμφιλεγόμενη απόφαση της Σιγκαπούρης να χρεώνει από τις αρχές Δεκεμβρίου τη νοσηλεία λόγω κορωνοϊού στους πολίτες της που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.

Στις τεράστιες διαφορές της Ελλάδας με τη Σιγκαπούρη σε επίπεδο μισθών, φιλοσοφίας του συστήματος υγείας αλλά και συνολικά αντίληψης της κοινωνίας, αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».

Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε αρχικά ότι η Σιγκαπούρη είναι η 8η πιο πλούσια χώρα του πλανήτη με κατά κεφαλήν εισόδημα 65.000 δολάρια.

Οι πολίτες είναι συνηθισμένοι να πληρώνουν καθώς το σύστημα υγείας στην ασιατική χώρα, είναι κυρίως ιδιωτικοποιημένο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια νοσηλεία, μπορεί να κοστίσει στον ασθενή από 1.500 έως 4.500 δολάρια.

Ειδικά η πληρωμή για την νοσηλεία των ανεμβολίαστων με κορωνοϊό, θα ανέλθει σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας της Σιγκαπούρης από 7.000 έως και 18.000 δολάρια ανά νοσηλεία.

«Αν είχαμε στην Ελλάδα τριμελή οικογένεια με εισόδημα Σιγκαπούρης μπορεί να το άντεχε», σχολίασε ο καθηγητής προσθέτοντας ωστόσο ότι κακώς άνοιξε μια τέτοια συζήτηση στην Ελλάδα.

Εξήγησε ότι η Σιγκαπούρη είναι μια χώρα με άλλες αξίες που δεν πρέπει να επικρατήσουν στη χώρα μας όπου η αλληλεγγύη είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτές τις κοινωνίες.

Ακούστε το σχετικό απόσπασμα στο 9.68:

Πηγή: skai.gr