Για απαξίωση των δράσεων υγείας κάνουν λόγο οι Γιατροί του Κόσμου

Για απαξίωση και αδιαφορία για τις δράσεις υγείας μιλούν οι Γιατροί του Κόσμου με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Καθολικής Υγειονομικής Κάλυψης. 

«Η υπεράσπιση του αυτονόητου εξαντλείται μπροστά στην καταπάτηση της κοινής λογικής. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την απαξίωση των δράσεων υγείας όταν οι υγειονομικές ανάγκες έρχονται πρώτες στην λίστα. Και ενώ διαβλέπουμε την στρατηγική των «παραγόντων αποτροπής και αποδοχής» αρνούμαστε κατηγορηματικά να αποδεχτούμε την γενικευμένη περιφρόνηση από πλευράς εγχώριων και διεθνών «θεματοφυλάκων» του πιο κρίσιμου ανθρώπινου δικαιώματος, αυτού της Υγείας. Ελλάδα – Ευρώπη. Ακούει κανείς;», αναφέρουν σε ανακοίνωση οι Γιατροί του Κόσμου.

«Πόσο μπορεί να κοστίσει η αδιαφορία και ο κυνισμός όταν συζητάμε το προφανές αλλά αρνούμαστε να αναλάβουμε δράση; ΟXI! Οι Γιατροί του Κόσμου δεν είναι στο ίδιο έργο θεατές. Είμαστε δρώντες. Είμαστε ενεργοί  πολίτες. Έχουμε ευθύνη. Ευθύνη απέναντι σε όσους μας χρειάζονται, ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας, την χώρα, τον πολιτισμό μας και την ιδέα της Δημοκρατικής Ευρώπης», τονίζουν οι Γιατροί του Κόσμου.

Και συνεχίζουν: «Δεν μπορούμε όμως να τα καταφέρουμε μόνοι μας. Δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες οι άδειες υποσχέσεις μπροστά στους εθελοντές μας που αγωνίζονται και ματαιώνονται στο πεδίο καθημερινά, μπροστά στις προμήθειες και τα αναλώσιμα που λιγοστεύουν, μπροστά στους συνεργάτες που αναγκάζονται να αποδεσμευτούν καθώς οι χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων υγείας... απλά δεν υφίστανται». 

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης, κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2019, οι Γιατροί του Κόσμου έλαβαν 250 παραπομπές ασυνόδευτων ανηλίκων από ξενώνες και 100 παραπομπές ασυνόδευτων ανηλίκων από ανοικτές δομές φιλοξενίας στο εθελοντικό, Ανοιχτό Πολυϊατρείο της Αθήνας. 

Την ίδια περίοδο παρείχαν φροντίδα και υποστήριξη σε ένα σύνολο 1088 άρρωστων παιδιών στην Αθήνα, μέσα στο κενό της παροχής δημόσιας και δωρεάν υγείας για όλους. « Ένα κενό που διευρύνεται αντί να μικραίνει λόγω των ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης αλλά και των σημαντικών εμποδίων προσβασιμότητας σε κατάλληλη φροντίδα υγείας ανεξάρτητα από το αν τους παρέχεται διοικητικό ή ασφαλιστικό καθεστώς», σημειώνουν οι Γιατροί του Κόσμου.